Δήμος Χαλκιδέων: Ανοικτός Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός για το έργο «Συντήρηση Κόκκινου Σπιτιού»

O Δήμος Χαλκιδέων προκηρύσσει ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για το έργο «Συντήρηση Κόκκινου Σπιτιού».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Λίγα λόγια για το Κόκκινο Σπίτι

Το Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί το κρηπίδωμα στη βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης. Ανήκει στον Δήμο Χαλκιδέων. Όλο το οίκημα έχει όψη Π. Οι γωνίες είναι χτισμένες με πέτρινους ογκόλιθους ενώ όλη η επιφάνεια είναι με πέτρα επιχρισμένη και τα παράθυρα προς την είσοδο είναι μαρμάρινα και σχηματίζουν από πάνω αετώματα.

Θαυμασμό προκαλεί στους σύγχρονους αρχιτέκτονες για τον τρόπο με τον οποίο ο Κωνσταντίνος Φλέγγας το είχε προσαρμόσει στο βράχο που βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα. Σήμερα το Κόκκινο Σπίτι έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.

Το Κόκκινο Σπίτι χτίστηκε το 1884 από το Κων/νο Φλέγγα στη θέση παλαιού οθωμανικού τεκέ και αγοράστηκε από τον έμπορο Βασίλειο Μάλλιο το 1890.

Το έτος 1916 ο βασιλιάς Πέτρος της Σερβίας με την ακολουθία του, επί έξι μήνες διέμενε σ’ αυτό, στον πάνω όροφο, βρισκόμενος στην Ελλάδα λόγω καταλήψεως του κράτους του από τους Γερμανούς.
Κατά την αναχώρησή του κατέβαλε σεβαστό χρηματικό ποσό στο Βασίλειο Μάλλιο, ο οποίος το δώρισε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Στη διάρκεια της Κατοχής στεγάστηκε εδώ η γερμανική διοίκηση. Ο Νικόλαος Μάλλιος, γιος του Βασίλειου, ως τελευταίος κληρονόμος, άφησε το Κόκκινο Σπίτι στον Δήμο Χαλκιδέων, για να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο, Πνευματικό Κέντρο ή Βιβλιοθήκη.

Πληροφορίες: Eviagreece

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τους Δήμους  στο https://gobhma.gr/

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα