Γ. Καραγιάννης: Με γρήγορα αντανακλαστικά δίνουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στον χώρο των δημόσιων έργων

Με άρθρο του στο Εργοληπτικόν Βήμα No_129, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης εξηγεί γιατί οι πρόσφατες πέντε παρεμβάσεις για την ενίσχυση του κλάδου των κατασκευών και την εύρυθμη υλοποίηση των δημοσίων έργων, αποτελούν σημαντική μεταρρύθμιση σε έναν νευραλγικό κλάδο της οικονομίας και δίνουν διέξοδο σε όλους τους εργολήπτες, χωρίς εξαιρέσεις.

Επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, όπως επιβάλλουν οι εξελίξεις, καταφέραμε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να συμβιβάσουμε απόψεις και απαιτήσεις των εργοληπτών, προκειμένου να φτάσουμε σε μία κοινά αποδεκτή παρέμβαση πέντε σημείων που διασφαλίζει τα χρονοδιαγράμματα των έργων τα οποία εκτελούνται είτε δημοπρατούνται.

Με τη νομοθετική ρύθμιση μεριμνούμε για όλα τα project, μικρότερα και μεγαλύτερα, προκειμένου να μην βρεθούν οι κατασκευές μπροστά σε τοίχο από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την εκτόξευση στις τιμές των υλικών.

Με τους νέους συντελεστές αναθεώρησης για το Δ’ τρίμηνο του 2021 οι τιμές σε υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως γίνονται ρεαλιστικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η αναθεώρηση έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις που για εργασίες οι οποίες περιλαμβάνουν χάλυβα προσεγγίζουν και ξεπερνούν το 35%. Αντίστοιχα, για μία κοινή εργασία ξυλοτύπων που αφορά το σύνολο των έργων της χώρας, μικρών και μεγάλων, η αύξηση προσεγγίζει το 50% και με τους νέους συντελεστές αναμένεται να πλησιάσει στο 60%.

Το επόμενο μέτρο αφορά την τιμολόγηση της ασφάλτου, PVC και πολυαιθυλενίου με τρόπο απολογιστικό που θα διορθώνει τις τιμές οι οποίες δόθηκαν κατά την ανάληψη των δημόσιων έργων.

Προχωρήσαμε, επίσης, με την ενεργοποίηση της επιτροπής διαπίστωσης τιμών που πλέον θα αναλάβει το έργο της παρακολούθησης της μεταβολής των τιμών των υλικών μέχρι την λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών που για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε με το ν.4782/21.

Γίνεται κατανοητό ότι, οι παρεμβάσεις μας αποτελούν εκτός των άλλων σημαντική μεταρρύθμιση σε έναν νευραλγικό κλάδο της οικονομίας, όπως είναι οι κατασκευές και συμβάλλουν στον κεντρικό στόχο που είναι να φέρουμε τις υποδομές στο σήμερα.

Καθώς όμως η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αποτελεί κλειδί, εκτός των άλλων και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες, δίνουμε κίνητρο στους εργολήπτες να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος το project που έχουν αναλάβει και εκτελούν. Με το πριμ αναγνωρίζουμε τη συνέπεια και προτρέπουμε τους κατασκευαστές, μικρούς και μεγαλύτερους, να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τον ρυθμό εκτέλεσης των έργων.

Στόχος μας ήταν οι παρεμβάσεις να δίνουν διέξοδο σε όλους τους εργολήπτες, χωρίς εξαιρέσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, και ως τελευταίο μέσο, χορηγούμε τη δυνατότητα σε αναδόχους των έργων να μπορούν να επιλέξουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης των προθεσμιών  έως και έξι μήνες έναντι του πριμ της έγκαιρης παράδοσης, επιτρέποντας στα έργα να συνεχιστούν χωρίς δικαστικές εμπλοκές.

Η στήριξη που προσφέρουμε στην αγορά των κατασκευών αποτελεί στήριξη στο σύνολο της οικονομίας αν αναλογιστούμε ότι με αυτή συνδέονται περισσότερα από 100 επαγγέλματα. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι, οι πόροι που διαθέτουμε για τη διατήρηση της κατασκευαστικής ανάκαμψης στην Ελλάδα είναι χρήματα που θα επιστρέψουν στο Κράτος, μέσω νέων επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στον χώρο των κατασκευών.

Με τις πέντε παρεμβάσεις που προωθούμε και στις οποίες καταλήξαμε μέσα από συστηματική δουλειά και σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς δείχνουμε έμπρακτα ότι είμαστε σε θέση να βρίσκουμε ρεαλιστικές λύσεις σε δύσκολες εξισώσεις. Ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο δείχνουμε έμπρακτα την πρόθεσή μας να είμαστε δίπλα στους εργολήπτες Δημοσίων Έργων και να απαντάμε στην αγωνία της αγοράς.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_129 της ΠΕΣΕΔΕ

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα