Έργα στη Βόρεια Αθήνα: Γιώργος Καραμέρος Αντ. Β.Τομέα Π. Αττικής

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_110 της ΠΕΣΕΔΕ

Γίωργος Καραμέρος, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Περιφέρειας Αττικής

Με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Μια βόλτα στις γειτονιές της βόρειας Αθήνας επιχειρεί σε αυτό το τεύχος το «Εργοληπτικόν Βήμα» με οικοδεσπότη τον Αντιπεριφρειάρχη Βορείου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Ο κ. Γιώργος Καραμέρος μας ξεναγεί σε έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα ή θα ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ κάνουμε και μία «νοερή» βόλτα σε όλα εκείνα τα έργα που έχουν ήδη αποφασιστεί και αναμένουν τη δημοπράτηση τους. «Πρόκειται για άρτια σχεδιασμένες παρεμβάσεις που θωρακίζουν γειτονιές των πόλεων μας, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και ενισχύουν την ασφάλεια των πολιτών», μας επισήμανε ο Γιώργος Καραμέρος και πρόσθεσε ότι:«έργα σταδιακά ολοκληρώνονται και άλλα καθημερινά δρομολογούνται».

ΝΕΑ εργοτάξια στη βόρεια Αθήνα

Η πρώτη μας στάση θα είναι στα πέντε νέα έργα σε Χαλάνδρι,Νέα Ιωνία, Ηράκλειο και Αγία Παρασκευή που μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης. Η χρηματοδότησή τους θα γίνει από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Οι παρεμβάσεις ανά δήμο έχουν ως εξής:
Χαλάνδρι: Κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων στο ιστορικό Κέντρο, το Κάτω Χαλάνδρι, την Τούφα και την Αγία Βαρβάρα, περιοχές με πλήρη οικιστική και εμπορική ανάπτυξη.
Αγία Παρασκευή: Διάνοιξη και πλήρης κατασκευή 22 οδών και πεζοδρομίων στην νεοενταχθείσα περιοχή Πευκάκια
Νέα Ιωνία: Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων για την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών της πόλης καθώς και κατασκευή πεζογέφυρας στη γέφυρα της οδού Αλ. Παναγούλη με διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων.
Ηράκλειο: Ανακαίνιση χλοοτάπητα γηπέδου Πράσινου Λόφου και λοιπές συμπληρωματικές εργασίες.

Μετά από 50 χρόνια αναμονής το Χαλάνδρι θωρακίζεται αντιπλημμυρικά

Έχουν περάσει ακριβώς μισός αιώνας από τότε, από το 1968, όταν ο τότε Οργανισμός Αποχετεύσεως Πρωτευούσης εκπόνησε μελέτη για δίκτυο αγωγών όμβριων υδάτων σε Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι.Ωστόσο στο Χαλάνδρι κατασκεύασε μόνο τους κύριους αγωγούς και έναν δύο δευτερεύοντες.

Από τότε και για 50 ολόκληρα χρόνια το Χαλάνδρι μεγαλώνει και αναπτύσσεται την ίδια ώρα που το βασικό του δίκτυο όμβριων υδάτων παραμένει, με ελάχιστες προσθήκες, το ίδιο, με αποτέλεσμα εδώ και δεκαετίες να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα από πλημμυρικά φαινόμενα.
Ειδικότερα πρόκειται να κατασκευαστούν 48 χρόνια μετά την πρώτη μελέτη που επικαιροποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση, αγωγοί απορροής συνολικού μήκους περίπου 4,6 χλμ, στις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως, Κόδρου, Αποστολοπούλου, Σολωμού, Καλογρέζας, Αριστοτέλους, Νεφέλης,Τερψιχόρης, Θάλειας, Νικηταρά, Αεροπόρου Χαλκιά, Σοφ. Βενιζέλου, Αριστοφάνους, Αριστείδου, Υψηλάντου, Λίτσα,Καλλισπέρη, Αισχύλου, Δημοσθένους, Λευκών Ορέων, Ροδόπης, Τυμφρηστού, Μεσσηνίας, Μεταμορφώσεως, Λακωνίας.

Οι αγωγοί ομβρίων θα εξυπηρετούν και περιοχές με μεγάλη συνάθροιση κοινού
όπως σχολεία (Αριστοφάνους), πρεσβείες και ιατρικά κέντρα (Εθν. Αντιστάσεως) κ.α.
Χαρακτηριστικά είναι και το γεγονός ότι τμήμα του έργου, αφορά και τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες το 2013, περιοχή ρέματος Ποδονίφτη (συμβολή οδού Κόδρου με Λ. Κηφισίας) καθώς και περιοχή ρέματος Χαλανδρίου (περιοχή συνοικισμού), στις οποίες το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων είναι ελλιπές.

Αρμόδιος για την κατασκευή του έργου με έγκριση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής (του άρθρου 8 του Ν. 3481/06) έχει οριστεί ο Δήμος Χαλανδρίου ενώ η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει την χρηματοδότηση του έργου. Ο Δήμος Χαλανδρίου εκπόνησε την μελέτη, θα δημοπρατήσει και θα εκτελέσει το έργο και είναι υπεύθυνος για όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις και κάθε επιπλέον δαπάνη μελετών.

Δημοτικό ΚΑΠΗ στο Χαλάνδρι

Ως Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) θα λειτουργήσει, μετά την ανακαίνιση και τη συντήρηση της η οικία Σαχάλα και ο περιβάλλοντας χώρος. Το κληροδότημα Σαχάλα βρίσκεται στην οδό Βασιλείου Βουλγαροκτόνου στο Χαλάνδρι και περιήλθε το 2010 στον Δήμο με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί κέντρο κοινωφελούς χαρακτήρα.

Επί του ακινήτου πρόκειται να γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, επισκευής της στέγης, κατασκευής ανελκυστήρα, στεγάνωσης και μόνωσης της οικίας Σαχάλα και των βοηθητικών κτισμάτων, ανακαίνισης εσωτερικών χώρων, αντικατάστασης ηλεκτρικού και υδραυλικού δικτύου, θερμομόνωσης και αντικατάστασης δαπέδων, συντήρησης εσωτερικών και αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων,επιχρίσματα – χρωματισμοί κ.ά.

Το έργο χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους η Περιφέρεια Αττικής, ενώ ο Δήμος Χαλανδρίου ανέλαβε τη δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου και είναι υπεύθυνος για όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις και για κάθε επιπλέον δαπάνη μελετών.

Πάτημα Χαλανδρίου:μια νέα πλατεία μπαίνει στον «χάρτη»

Ένα σημείο συνάντησης και κοινωνικής συναναστροφής για δεκάδες οικογένειες με παιδιά με σκοπό την αναψυχή, την άθληση και την πολιτιστική καλλιέργεια πρόκειται να διαμορφωθεί στο Πάτημα Χαλανδρίου. Η έγκριση για τη διαμόρφωση κοινόχρηστης έκτασης 4.700 τ.μ., επί των οδών Γεννηματά, Κλεισούρας και Ευρυδίκης προήλθε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση πλατείας, συνολικής έκτασης 3.440 τ.μ.,που θα διαθέτει παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ, μικρό αμφιθέατρο και πράσινες γωνιές, καθώς και τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας περιμετρικά της πλατείας.

«Μετατρέπουμε μια σιωπηλή πλατεία σε πηγή ζωής, σε έναν καλαίσθητο και ασφαλή χώρο υπαίθριου παιχνιδιού, περιπάτου, χαλάρωσης, συνάθροισης και πρασίνου για νέους και μικρά παιδιά»

επισήμανε ο κ. Γ. Καραμέρος και πρόσθεσε Περιφέρεια και Δήμος με το βλέμμα στραμμένο στη βελτίωση της καθημερινής ζωής του Πολίτη επιχειρούν να αναβαθμίσουν μια σχετικά νεόδμητη περιοχή που στερείται ανάλογων υποδομών. Με την ολοκληρωμένη αυτή παρέμβαση φιλοδοξούν να επιτύχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στη γειτονιά, μείωση της ηχορύπανσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησία και ανάπτυξη τοπικών οικονομικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το έργο χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής,ενώ η δημοπράτηση και εκτέλεσή του θα γίνει από το Δήμο Χαλανδρίου.

Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει είναι οι ακόλουθες:
• Διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας περιμετρικά της πλατείας, συνολικού εμβαδού 1.260 τ.μ. στις οδούς Κλεισούρας και Ευρυδίκης, που διαστρώνονται με ψυχρούς γκρι κυβόλιθους ενώ κατά διαστήματα παρεμβάλλονται και φιλέτα από κόκκινους κυβόλιθους.
• Κατασκευή πεζοδρομίων περιμετρικά της πλατείας, προσβάσιμων από ΑμεΑ με ράμπες, που διαστρώνονται με πλάκες πεζοδρομίου, καθώς και με ειδικές πλάκες για την όδευση τυφλών.
• Κατασκευή περίφραξης περιμετρικά της πλατείας, από τοιχίο και κιγκλίδωμα. Η είσοδος προς την πλατεία, γίνεται μέσω τεσσάρων (4) αντιδιαμετρικών εισόδων- πλατωμάτων.
• Διαμόρφωση πλατώματος κεντρικά της πλατείας, διαστρωμένο με σταθεροποιημένο «μαλακό» δάπεδο συμπυκνωμένου χώματος (κουρασάνι). Τα υφιστάμενα δέντρα θα διατηρηθούν ενώ φυτεύονται και νέα για τη δημιουργία σκιασμένων χώρων.Ο χώρος θα παραμείνει ελεύθερος για περπάτημα, τρέξιμο και ποδήλατο. Διαμορφώνεται επίσης ορθογώνια ζαρντινιέρα καθιστικό και η πλήρης εγκατάσταση κρήνης με πόσιμο νερό.
• Κατασκευή παιδικής χαράς στη βορειοδυτική πλευρά του πλατώματος, για δύο ηλικιακές ομάδες. Προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση επτά (7) συνολικά νέων πιστοποιημένων οργάνων. Το δάπεδο θα καλύπτεται από ελαστικά πλακίδια ασφαλείας ενώ ο χώρος της παιδικής χαράς θα περιφράσσεται με ξύλινη περίφραξη και θα περιλαμβάνει και καθιστικό με πέργολα και παγκάκια.
• Κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης στο νοτιοδυτικό άκρο του κεντρικού πλατώματος, με περιμετρικό διάδρομο κίνησης και περιμετρική περίφραξη. Στο βορινό τμήμα υπάρχουν κερκίδες, ενώ ανατολικά και νότια διαμορφώνονται ζαρντινιέρες με ψηλή φύτευση.
• Κατασκευή μικρού αμφιθέατρου με κερκίδες από σκυρόδεμα σε σχήμα Γ, στο βορειοανατολικό άκρο του κεντρικού πλατώματος.
• Δημιουργία τριών περιοχών πρασίνου, συνολικής έκτασης 1.100 τμ., με κηπευτικό χώμα, χλοοτάπητα και φύτευση με κατάλληλα δέντρα.
• Πλήρης εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού συστήματος για το πότισμα. Η υπάρχουσα φύτευση θα διατηρηθεί και συντηρηθεί.
• Πλήρης εγκατάσταση φωτιστικών ιστών ύψους 4μ. και φωτιστικών σωμάτων,για τον φωτισμό της πλατείας ενώ στο γήπεδο καλαθοσφαίρισης προβλέπονται τέσσερις ειδικοί ιστοί φωτισμού. Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (πάγκοι, κάδοι απορριμμάτων, σήμανση).

22 δρόμους διανοίγει η Περιφέρεια Αττικής στην Αγία Παρασκευή

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το έργο αυτό θα γίνουν επεμβάσεις στις οδούς: Πην. Δέλτα, Καλομοίρη, Καρκαβίτσα, Νηρηίδων,Βικέλα, Πορφύρα, Λ. Ακρίτα, Αγ. Αναργύρων, Πυθαγόρα, Πολύμνιας, Εθν. Μακαρίου (σε 2 σημεία), Μήλου, Βερενίκης, Στρ.Μυριβήλη, Τρικούπη, Φιλιατρών, Υμηττού,Περσεφόνης, Ασπασίας, Θεσσαλονίκης και Φειδιπίδου.

Σήμερα οι περισσότεροι από τους ανωτέρω δρόμους είναι τελείως αδιάνοικτοι,ενώ ελάχιστοι έχουν μερικώς ανοιχτεί με ανεπαρκές, όμως, πλάτος και χωρίς να διαθέτουν διαβάσεις για τους πεζούς. Με την παρέμβαση πρόκειται να διαμορφωθούν οδοί με επιφάνεια κυκλοφορίας από ασφαλτικό οδόστρωμα και πεζόδρομοι από συμπαγείς τσιμεντένιους λίθους (κυβόλιθοι).Επί των πεζοδρομίων και στη μία πλευρά της οδού θα τοποθετηθούν πλάκες όδευσης τυφλών, ενώ σε κάθε διάβαση θα κατασκευαστεί ράμπα ΑμΕΑ. Το έργο θα δημοπρατήσει και θα εκτελέσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής

Στέγη προσχολικής αγωγής σε βρέφη και παιδιά του δήμου Ηρακλείου

Στέγη προσχολικής αγωγής σε βρέφη και παιδιά του Δήμου Ηρακλείου, που αυτή τη στιγμή μένουν εκτός των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, ή φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους. Θα δοθεί όταν αποπερατωθεί σε έναν περίπου χρόνο ο νέος δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός Το έργο που θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια θα ανεγερθεί σε μια περιοχή, όπου η σημαντική αύξηση του τοπικού πληθυσμού την τελευταία δεκαετία καθιστά επιτακτική την ανάγκη απόκτησης ιδιόκτητου δημοτικού χώρου, καθώς ο αριθμός των παιδιών που μένει εκτός σταθμών χρόνο είναι μεγάλος.

Την ίδια ώρα στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει άλλος δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός, ενώ το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για δημιουργία σταθμού ενισχύθηκε τόσο λόγω των χαμηλών τροφείων, όσο και λόγω της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους βρεφονηπιοκόμους του Δήμου. Ο βρεφονηπιακός σταθμός, θα κατασκευαστεί στο οικοδομικό τετράγωνο 238Γ το οποίο περικλείεται από τις οδούς Πλαπούτα, Εφέσσου, Κ. Παλαμά και Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.560,50τ.μ.

Ο σταθμός, δυναμικότητας 60 νηπίων,αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα (μαζί με το υπόγειο), έχει συνολική επιφάνεια 802,00 τ.μ. και θα ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας. Θα εξυπηρετεί δε τις ανάγκες κυρίως των κατοίκων του Παλαιού Ηρακλείου και των Ηπειρωτικών.

Νέα αντιπλημμυρικά έργα στην Πεντέλη

Μία ακόμη παρέμβαση όσον αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση, στην Πεντέλη αυτή τη φορά, δρομολογείται από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο.

Η παρέμβαση αφορά έργα κατασκευής και τοποθέτησης αγωγών σε σημεία της οδού Καλισσίων και της διαδρομής Πεντέλης –Νταού Πεντέλης. Πρόκειται για τεχνικά έργα με τα οποία επιχειρείται να οχυρωθεί η ανατολική πλευρά της Πεντέλης από πλημμυρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους, όπως είχε συμβεί το 2009 και το 2013.

Εξάλλου στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής έχουν ενταχθεί η κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων στις οδούς Αγίου Σίλα, Πελοποννήσου,Κρήτης και Επιδαύρου στη Νέα Πεντέλη,καθώς και η σύνταξη μελέτης και η κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων επί της οδού Ιπποκράτους στην περιοχή του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή αγωγού ομβρίων επί της Λ. Δημοκρατίας στα Μελίσσια.

Βιοκλιματικός παιδικός σταθμός και αγωγός ομβρίων στα Βριλήσσια

Δύο σημαντικά έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί στα Βριλήσσια και έχουν αποδοθεί στους κατοίκους. Πρόκειται αρχικά για την κατασκευή των αγωγών ομβρίων υδάτων στις οδούς Μαινάλου και Ροδόπης που στόχο έχουν να εξαλείψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα, που παρατηρούνταν στην περιοχή σε κάθε έντονη βροχόπτωση.

Το δεύτερο έργο αφορά την αποπεράτωση του πρότυπου παιδικού σταθμού επί της οδού Διός, στο Πάτημα Βριλησσίων,που έδωσε τη δυνατότητα φιλοξενίας 60 παιδιών.

Ανακατασκευή 162 οδών σε Μελίσσια, Nέα Πεντέλη και Πεντέλη

Την ανακατασκευή και αποκατάσταση τμημάτων 162 οδών στα Μελίσσια, την Νέα Πεντέλη και την Πεντέλη αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει, με ίδιους πόρους, η Περιφέρεια Αττικής. Ειδικότερα, στο έργο προβλέπονται εργασίες αποκατάστασης –συντήρησης του οδικού δικτύου και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πεντέλης που παρουσιάζει φθορές, κυρίως λόγω των καιρικών φαινομένων, ενώ εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων. Οι οδοί στις οποίες θα γίνουν παρεμβάσεις κατατάσσονται στις ακόλουθες τρείς κατηγορίες, ανάλογα με τις εργασίες που απαιτούνται: Ανακατασκευή ασφαλτοστρωμένων οδών, με απόξεση (φρεζάρισμα) ασφαλτοτάπητα και διάστρωση νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας (ενδεικτικά: οδοί Μήλου, Ζωοδόχου Πηγής, Αγ. Γεωργίου, Γ. Παπανδρέου, Περικλέους, Σαλαμινομάχων κ.α.). Οδοί από οπλισμένο σκυρόδεμα, όπου θα αφαιρεθεί το σκυρόδεμα και θα διαστρωθεί νέο αντιολισθηρό οδόστρωμα από σκυρόδεμα με πλέγμα και με κατάλληλη διαμόρφωση της τελικής επιφάνειας (ενδεικτικά: οδοί Κοτζιούλα, Κωνσταντινουπόλεως, Παπαφλέσσα, Αρτεμισίας, Κολοκοτρώνη κ.α.). Οδοί όπου θα απαιτηθεί αποξήλωση ασφαλτοταπήτων, περαιτέρω εκσκαφή, κατασκευή στρώσεων οδοστρωσίας (βάση–υπόβαση) και διάστρωση ασφαλτικής στρώσης (ενδεικτικά: οδοί Αγ. Σοφίας, Αγ. Γεωργίου, Πράππα, Λόντου,Π.Π. Γερμανού, Πίνδου).Επιπλέον, στο έργο περιλαμβάνεται η ανακατασκευή πεζοδρομίων (αποξήλωση πλακών, κατασκευή ρείθρων και κρασπέδων, τοποθέτηση πλακοστρώσεων κ.λπ.)καθώς και εργασίες προσαρμογής των υφιστάμενων φρεατίων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας στην νέα τελική στάθμη του οδοστρώματος.

Ο Δήμος Πεντέλης που εκπόνησε τη σχετική μελέτη, θα δημοπρατήσει και θα εκτελέσει το έργο, ενώ μετά την οριστική παραλαβή του αναλαμβάνει την ευθύνη για την άρτια και προσήκουσα συντήρησή του με δικές του δαπάνες.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ Ενεργειακή αναβάθμιση δημ. κολυμβητηρίου “Ν.ΠΕΡΚΙΖΑΣ»

Την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου «Ν. Πέρκιζας» του Δήμου Χαλανδρίου, με την εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος θέρμανσης, θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής. Το έργο περιλαμβάνεται στα σχέδια για τη λειτουργική, ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κοινοχρήστων χωρών της Περιφέρειας Αττικής.Σκοπός του έργου είναι η σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και η μείωση του λειτουργικού κόστους με το προσδοκώμενο όφελος να ξεπερνά το 50%.

ΧΟΛΑΡΓΟΣ Ανάπλαση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης

Την ανάπλαση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στο δήμο Παπάγου – Χολαργού αφορά συνολική έκταση 3.700 μ2, που οριοθετείται από τις οδούς Δοϊράνης, Γρεβενών και Καρπάθου. Η πλατεία έχει υποστεί πολλές φθορές και είναι εγκαταλελειμμένη με ανεπαρκή φωτισμό, ενώ η αρχική κατασκευή της σε επίπεδα – ανισοσταθμίες την καθιστά απρόσιτη και δυσκολοδιάβατη στους πολίτες.

Η ανάπλασή της βασίζεται σε πρότυπη αρχιτεκτονική μελέτη με στόχο η νέα πλατεία να αποτελεί ένα «πράσινο φίλτρο» μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και να καθιστά εύκολη την πρόσβαση και ευχάριστη την παραμονή σε αυτήν. Στις καινοτομίες του νέου σχεδιασμού περιλαμβάνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού που θα εξασφαλίζει την ηλεκτροδότηση της πλατείας, καθώς και η τοποθέτηση ενός υδάτινου θόλου, μέσω του οποίου δημιουργείται μια ομπρέλα από νερό, προσφέροντας δροσιά και αισθητική.

Επιπλέον, προβλέπεται η χάραξη νέων διαδρόμων, η κατασκευή νέας πιστοποιημένης παιδικής χαράς, η δημιουργία χώρου στάθμευσης ποδηλάτων και η τοποθέτηση κτιστών καθιστικών με στέγαστρα, στο κέντρο της πλατείας που προσφέρουν σκίαση αλλά και προστασία από την βροχή. Περιμετρικά του υδάτινου θόλου θα κατασκευαστούν κερκίδες, ενώ θα διαμορφωθεί ένα υπερυψωμένο επίπεδο με ξύλινο πάτωμα που θα περιβάλλεται από θαμνώδεις φυτεύσεις και θα χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων. Η υφιστάμενη δενδροφύτευση της πλατείας θα διατηρηθεί, με εξαίρεση ένα ξερό φοίνικα που θα αφαιρεθεί,11 νέα δένδρα και δεκάδες θάμνοι και φυτά θα φυτευτούν, ενώ θα τοποθετηθούν πλήθος παρτεριών με φυτεύσεις που θα περιβάλλουν το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Σε όλη την πλατεία θα εγκατασταθούν νέα φωτιστικά σώματα, ενδοδαπέδια και γραμμικά, τόσο στις εισόδους και στους διαδρόμους κίνησης της πλατείας,όσο και κάτω από πέργκολες και στέγαστρα. Την χρηματοδότηση του έργου αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής ενώ τη δημοπράτηση και την επίβλεψή του ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού.

ΜΑΡΟΥΣΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: 5.7.18 ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ Νέος πολυχώρος Πολιτισμού Σε έναν λειτουργικό Πολυχώρο Πολιτισμού θα μεταμορφωθεί ένα ημιτελές εδώ και 15 χρόνια οικοδόμημα στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και δίπλα στον Ιερό Ναού Αγίων Αναργύρων Αμαρουσίου. Την χρηματοδότηση της αποπεράτωσης ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενώ το έργο αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού, με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το υφιστάμενο οικοδόμημα περιλαμβάνει δύο υπόγεια και τρείς ορόφους με συνολικό εμβαδόν 1.600,52 τ.μ και μετά την αποπεράτωση, ένας όροφος θα παραχωρηθεί στο Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ με την επωνυμία «Αμαρυσία Εστία» με ωφελούμενους τουλάχιστον 20 νέους και μικρά παιδιά με αναπηρία. Με τις εργασίες που προβλέπεται να εκτελεστούν πρόκειται να καταστεί σύγχρονο και λειτουργικό, ώστε να αξιοποιηθεί ως πολύκεντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, εκθέσεων και δράσεων αλληλεγγύης, ενώ προγραμματίζεται να λειτουργήσει βιβλιοθήκη και σχολή Βυζαντινής Μουσικής.

ΜΑΡΟΥΣΙ Όλα έτοιμα για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς

Επιτέλους «φως» για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι, μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, δεδομένου ότι το ρέμα Σαπφούς, ως φυσικός υδάτινος αποδέκτης, επηρεάζει ουσιαστικά τα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Σωρού, Κοκκινιάς, Αναβρύτων και Νέο Μαρούσι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε πρόσθετη δαπάνη 4.352.400€ αυξάνοντας σε 10.676.400€ τη συνολική χρηματοδότηση του έργου.

Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού προέκυψε μετά την επανυποβολή από το
Δήμο, τον περασμένο Δεκέμβριο, της οριστικής- διορθωμένης μελέτης καθώς η αρχική είχε ελλείψεις που αντιμετωπίστηκαν με τη συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου Αμαρουσίου. Με την τροποποίηση του προϋπολογισμού ξεκινά μια εργώδης προσπάθεια για τη διευθέτηση και την ανάδειξη της φυσικής αυτής διαδρομής ώστε από καθημερινή αγωνία να μετατραπεί σε ανάσα δροσιάς και αναψυχής για τους κατοίκους.

Με τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς η συνολική χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής για έργα στο Μαρούσι ανέρχεται στο ποσό των 20.975.823€. Επισημαίνεται ότι με ίδιους πόρους χρηματοδοτούνται αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Στούντιο Α, Ψαλίδι και Νέα Λέσβος (σε εξέλιξη) καθώς και σε Πολύδροσο και Άγιο Θωμά (δημοπρατημένα), ενώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα έργων η κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στο Ψαλίδι.

ΜΑΡΟΥΣΙ Δημοπρατήθηκε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων στον Άγιο Θωμά

Μετά τη Νέα Λέσβο, το Πολύδροσο, το Ψαλίδι, το Στούντιο Άλφα, σειρά παίρνει ο Άγιος Θωμάς, περιοχή με ραγδαία οικιστική ανάπτυξη που γειτνιάζει με χώρους υπερτοπικών χρήσεων (ΟΑΚΑ, Εμπορικά Κέντρα, Νοσοκομεία), αλλά στερείται δικτύου ομβρίων.
Το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στον Άγιο Θωμά έχει συνολικό μήκος 2.763 μέτρων και αποτελείται από 12 κύριους συλλεκτήρες που διέρχονται από τις εξής οδούς εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου: Ανδρομέδας (πρώην Ναυσικάς), Αγίου Θωμά, Ερατούς, Φαιάκων Νιόβης, Χωματιανού, Πρωταγόρα, Διαγόρα, Ζήνωνος Ελετάτου, Ζηρίδη, Νεύτωνος. Ως αποδέκτης, σύμφωνα με τη μελέτη του δήμου, χρησιμοποιείται το ρέμα Σαπφούς, από το όριο της Αττικής Οδού έως το όριο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων,καθώς και τμήμα του μεταξύ των οδών Μυκηνών και Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Το έργο θα δημοπρατήσει και εκτελέσει ο Δήμος Αμαρουσίου και είναι υπεύθυνος για όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις και για κάθε επιπλέον δαπάνη μελετών.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ «Ιστορική» παρέμβαση στο κέντρο

Διαμόρφωση πλατείας 5,5 στρεμμάτων καθώς και τριώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης δυναμικότητας 350 θέσεων στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Νέας Ιωνίας, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση που αφορά άμεσα την τόνωση της επισκεψιμότητας με την αξιοποίηση της σημαντικής εμπορικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζει την Νέα Ιωνία και με παράλληλη αντιμετώπιση της έλλειψης υπαίθριων χώρων αναψυχής, λύση στο πρόβλημα στάθμευσης και δραστική μείωση της άσκοπης κίνησης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

Ένα μέχρι τώρα αναξιοποίητο οικοδομικό τετράγωνο θα μετατραπεί σε μία καλαίσθητη πλατεία με υπόγειους χώρους στάθμευσης, διευρυμένες περιοχές πρασίνου και μονοπάτια περιπάτου με σκοπό να αναδειχθεί τόσο η ιστορική εμπορική δραστηριότητα της πόλης και τα στοιχεία της πολιτιστικής και βιομηχανικής της κληρονομιάς όσο και να βελτιωθεί η καθημερινή ζωής του πολίτη και να προστατευθεί το περιβάλλον. Το έργο χωροθετείται, σε οικόπεδο του Δήμου και συνορεύει με κτίρια πολιτισμού και κοινής ωφέλειας (Δημοτικό Σχολείο, Μουσείο, ΚΕΠ). Γειτνιάζει άμεσα με τον ΗΣΑΠ, αλλά και με ένα αρκετά ανεπτυγμένο δίκτυο διαμορφωμένων πεζοδρόμων και πλατειών, καθιστώντας τον χώρο «υπερτοπικής εμβέλειας».Το έργο χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ενώ η σχετική μελέτη εκπονήθηκε από το Δήμο Νέας Ιωνίας.

ΦΑΛΗΡΟ Έργα υποδομής στο φαληρικό όρμο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής ενέταξε ποσό 90 εκατ. ευρώ για την Β’ φάση του έργου ανάπλασης του φαληρικού όρμου με τίτλο «Δημιουργία Οικολογικού Πάρκου στο Φαληρικό όρμο». Ήδη από το Μάιο του 2017 έχει ξεκινήσει και προχωρά με σχετικά καλούς ρυθμούς η Α’ φάση του έργου της ανάπλασης του φαληρικού όρμου κόστους περίπου 75 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στα «βαριά» έργα υποδομής και τις σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν αποτελεσματικά την περιοχή του Φαλήρου και του Μοσχάτου από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα έργα υποδομής της Α’ φάσης, τα οποία εκτελεί η ΑΚΤΩΡ, αρχικού κόστους 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν την μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου κατά 80-100 μέτρα προς το Νότο, σε μήκος 1.800 μέτρων, η οποία σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί», ώστε να επιτρέψει στους βασικούς δρόμους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου να συνεχίσουν ως τη θάλασσα. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα υπόγειο, αντιπλημμυρικό, ξηρό κανάλι παράλληλα με τη νέα λεωφόρο και πλάτους 35 μέτρων, που θα υποδέχεται τα νερά της βροχής από τις γύρω γειτονιές. Επίσης, θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση της ροής, τόσο για να τραβούν νερό από την θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από τα στάσιμα νερά όσο και για να απορροφούν τα όμβρια. Αυτό θα γίνει συνδυαστικά με την εκβάθυνση του Κηφισού, ώστε να ανανεώνονται τα νερά. Παράλληλα θα προχωρήσουν στο γκρέμισμα της Λ. Ποσειδώνος από τη Λ. Συγγρού έως την Εθνική Οδό.

Εκτός από τα προαναφερθέντα εντατική είναι η φροντίδα για την καθημερινότητα που αφορά την κατάσταση των ρεμάτων, των νησίδων, των φρεατίων, των οδοστρωμάτων, την πιλοτική αντικατάσταση φωτισμού με LED στη Λεωφ. Ποσειδώνος, κ.λ.π. Στόχος είναι η γρήγορη αντιπλημμυρική θωράκιση των 160.000 κατοίκων της περιοχής, η προσβασιμότητα των πολιτών στη θάλασσα που σήμερα δεν υπάρχει και η αλλαγή του προσανατολισμού της περιοχής, αλλά και όλης της Αττικής προς το Παράκτιο Μέτωπο.

Το νέο οικολογικό πάρκο στον Φαληρικό Όρμο

Το μεγάλο στοίχημα είναι πριν από το τέλος της Α’ φάσης, να προχωρήσουν οι εργασίες χωρίς κενά και καθυστερήσεις στη Β’ φάση, στην κατασκευή του Οικολογικού Πάρκου, ώστε μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλαση του φαληρικού όρμου και η κατασκευή του οικολογικού πάρκου να αλλάξει πρόσωπο όλη η περιοχή.

Στη Β` φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία του μεγαλύτερου παράκτιου άλσους της Αθήνας στα 220 στρέμματα της παραλίας του Μοσχάτου -την οποία μπάζωσαν πριν από δεκαετίες- αλλά και στον ελεύθερο χώρο που θα δημιουργηθεί από το γκρέμισμα της Λ. Ποσειδώνος από τη Λ. Συγγρού έως την Εθνική Οδό. Το Άλσος θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Με την ολοκλήρωση των έργων το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί -μέσω της Εσπλανάδας- με το «Κέντρο Πολιτισμού Ι. Σ. Νιάρχος», τη Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου δημιουργώντας τον μεγαλύτερο παράκτιο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.

Η μορφή του νέου οικολογικού πάρκου θα είναι τέτοια που θα ταιριάζει στο αττικό τοπίο αλλά και στο μικροκλίμα της περιοχής, ενώ θα γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να ανακτηθεί ο υδροβιότοπος που υπήρχε στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Νοτίου Τομέα Αθηνών Χρήστος Καπάταης εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής με δεδομένο ότι η περιοχή των εκατοντάδων στρεμμάτων αποτελεί πλέον περιουσία της Περιφέρειας Αττικής, ενώ θα επαναχρησιμοποιηθούν τα πρώην ολυμπιακά ακίνητα τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους εδώ και πολλά χρόνια. Να αναφέρουμε τέλος ότι οι μελέτες Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου έχουν εκπονηθεί από τον παγκοσμίου φήμης Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ τα έργα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΑΙΓΙΝΑ Υποθαλάσσιος αγωγός νερού μεταξύ Σαλαμίνας – Αίγινας

Ένα έργο πρωτοφανές για την Ελλάδα είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Σαλαμίνας – Αίγινας, που φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης του νησιού και να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά ανάπτυξης, τονώνοντας με πολλούς τρόπους την τοπική οικονομία. Το έργο, που χαρακτηριστικά αναφέρεται ως “παναιγινήτικο αίτημα”, χρειάστηκε μία δεκαετία, και αφού πέρασε μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες ήδη από την άνοιξη του 2008 που έγινε η προκήρυξη, για να φτάσει την άνοιξη του 2018 για να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης στη χερσαία ζώνη λιμένα του Λεοντίου.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου έργου –καθώς έχουν δημιουργηθεί κι άλλοι υποθαλάσσιοι αγωγοί- αφορά στο πολύ με γάλο μήκος, καθώς η απόσταση που θα διανύσει ο αγωγός από την Σαλαμίνα στην Αίγινα είναι 14 χλμ, καθώς και στην τοποθέτησή του που γίνεται σε μεγάλα βάθη, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος είναι γύρω στα 90 μέτρα βάθος θάλασσας.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΑΙΓΙΝΑ Στάδια κατασκευής και χρόνοι υλοποίησης

Η ανάδοχος εταιρία «Τεχνική Εταιρία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε.» προκειμένου να επιταχύνει τις εργασίες δουλεύει παράλληλα την μελέτη μαζί με τις αρχικές εργασίες που είναι η προετοιμασία του σωλήνα. Ο σωλήνας κατασκευάζεται σε 18 μετρα κομμάτια από την εταιρία PipeLife στη Θήβα. Καθώς λοιπόν διανύεται η Α’ φάση και ετοιμάζεται η μελέτη παράλληλα προχωρά η παραγωγή του σωλήνα, ακολουθεί η συγκόλληση στο Λεόντιο για να σχηματίζονται οι σωληνογραμμές ώστε να δημιουργήσουν «καλάμια», δηλ. σωληνογραμμές μεγαλύτερου μήκους. Στο Λεόντιο θα κρατηθούν οι σωλήνες έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη και αδειοδοτηθεί η συγκεκριμένη λύση από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Η Α’ φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018.

Αυτός σωλήνας, όταν είναι άδειος από νερό -είναι πλαστικός σωλήνας από πολυαιθυλένιο- επιπλέει. Για αν βυθιστεί και να πάρει την τελική του στάθμη πρέπει να γεμίσει με νερό και να τοποθετηθούν και ορισμένα τσιμεντένια δακτυλίδια, τα οποία λέγονται έρματα.

Η Β’ φάση αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο με την πλεύση του αγωγού. Θα γεμίσει νερό, αρχίζοντας από την Σαλαμίνα προς την Αίγινα, θα βουλιάξει και θα ακουμπήσει στον πυθμένα. Από τον Ιανουάριο 2018 έγινε εκτεταμένη γεωφυσική έρευνα και τοποβυθομετρική αποτύπωση από το πανεπιστήμιο της Πάτρας, ούτως ώστε να υπάρχει ακριβής γνώση του πως είναι ο πυθμένας και όλες τις λεπτομέρειες ώστε να αποτυπωθούν στη μελέτη ως προς τον τρόπο καθέλκυσης.

Στο έργο περιλαμβάνονται και κάποια φρεάτια, οι συνδέσεις στα δύο άκρα, δηλαδή στο λιμάνι Περάνι στη Σαλαμίνα και στο χερσαίο χώρο του λιμανιού του Λεοντίου. Αυτά θα κατασκευαστούν μόλις αδειοδοτηθεί η συγκεκριμένη τεχνική λύση, δηλ. Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2018. Η παράδοση του έργου αναμένεται να γίνει την άνοιξη του 2019.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα