Μεγάλα και Μικρά έργα: Γιώργος Καμίνης Δήμαρχος Αθηναίων

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_110 της ΠΕΣΕΔΕ

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης μιλά στο «Εργοληπτικόν Βήμα» για τα μεγάλα και μικρά έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε ήδη έχουν ολοκληρωθεί και τα οποία φιλοδοξούν να προσφέρουν μια νέα προοπτική στην πρωτεύουσα, πάντα στην υπηρεσία του πολίτη και στην αναβάθμιση τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και, πρωτίστως, της ποιότητας ζωής του.

Βλέπουμε πολλά έργα πλέον να ολοκληρώνονται στην Αθήνα, ενώ άλλα ετοιμάζονται να δημοπρατηθούν. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε στην υλοποίησή τους;

Η Ελλάδα, όπως ξέρετε, εδώ και οκτώ χρόνια είναι βυθισμένη σε μία μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Μια κρίση που αντιμετωπίζεται ακόμη και σήμερα χωρίς σχέδιο, χωρίς εθνική στρατηγική. Οκτώ χρόνια τώρα από αυτή τη θέση προσπαθούμε να καλύψουμε τα μεγάλα κενά της κεντρικής διοίκησης, τα προβλήματα γραφειοκρατίας και τις αγκυλώσεις και υπερβαίνοντας τα εμπόδια, να δείξουμε το δρόμο για το πώς αντιλαμβανόμαστε την αποτελεσματική και χρηστή διοίκηση.

Στην πρώτη θητεία ρίξαμε όλες μας τις δυνάμεις στην κοινωνική συνοχή, φροντίζοντας καθημερινά 26.000 ανθρώπους, γιατί γνωρίζαμε ότι αλλιώς δεν θα μπορούσε η πόλη να σταθεί στα πόδια της. Την ίδια στιγμή καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου, πετυχαίνοντας πλεόνασμα 27 εκ ευρώ από τα 47 εκ έλλειμμα που παραλάβαμε. Μειώσαμε και συνεχίζουμε να μειώνουμε τα δημοτικά τέλη για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Στη δεύτερη θητεία κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη δεύτερη μεγαλύτερη κρίση των καιρών μας, την προσφυγική με πάνω από 800.000 πρόσφυγες να περνούν από την Αθήνα. Με αποφασιστικότητα και σύνεση το διαχειριστήκαμε και αυτό, αποτελώντας το παράδειγμα για τη χώρα και σημείο αναφοράς στο εξωτερικό.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε προϋποθέσεις ανάπτυξης. Φέραμε στην πόλη 85 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 για έργα πνοής στην πόλη. Έτσι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε σημαντικά έργα, όπως το Σεράφειο, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, τη μετατροπή της Βίλας Αμαλίας σε σχολείο, την ανακατασκευή δημοτικών ιατρείων, αναπλάσεις πλατειών, ανακατασκευές ιστορικών κτηρίων. Αναζητήσαμε και επιπλέον πηγές χρηματοδότησης αναπτύσσοντας ισχυρές συμμαχίες με τον ιδιωτικό τομέα για την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων.

Και τώρα, με τους νέους πόρους που εξασφαλίσαμε από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 85 εκ ευρώ, προχωράμε ήδη σε νέες αναπτυξιακές παρεμβάσεις για ακόμη περισσότερα έργα για την Αθήνα. Η πρόταση μας συγκέντρωσε τον υψηλότερο προϋπολογισμό από τις 5 συνολικά προτάσεις που κατατέθηκαν για χρηματοδότηση από δήμους της χώρας. Η αξιοπιστία μας στη διαχείριση των πόρων επιβραβεύεται και για αυτό είμαι υπερήφανος. Κάνουμε μεθοδική και συστηματική δουλειά χωρίς τυμπανοκρουσίες και εντυπωσιασμούς.

Πού θα διατεθούν οι νέοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020;

Οι πόροι θα διατεθούν σε παρεμβάσεις που έχει σχεδιάσει ο δήμος Αθηναίων και αφορούν σε δράσεις αστικής ανάπλασης,προστασίας του περιβάλλοντος, βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, προάσπισης της υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, καθώς και πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας, με αποδέκτες τους πολίτες, τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες της πόλης της Αθήνας.

Με αυτά τα λεφτά, μεταξύ άλλων, θα ολοκληρώσουμε και θα επεκτείνουμε την πιλοτική παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο, στη λογική της επέκτασης των πεζοδρομήσεων και της αστικής ανάπλασης, θα φτιάξουμε την πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα στην Αχαρνών, τον Εθνικό Κήπο, θα επεκτείνουμε την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και κτιρίων, θα πολλαπλασιάσουμε τα πολυδύναμα κέντρα υγείας. Τα έργα μας εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, στο αναπτυξιακό σχέδιο που έχουμε εκπονήσει και στην προτεραιότητα που έχουμε θέσει, που δεν είναι άλλη από την βελτίωση της ζωής του Αθηναίου.

Τι γίνεται όμως με την σύσταση της εταιρίας «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ»;

Όπως έχω πει σε όλους τους τόνους και με κάθε τρόπο, παρά τη σύσσωμη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τις ενστάσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε νόμο του κράτους τη σύσταση της εταιρίας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», που θα έχει σκοπούς που εύγλωττα περιγράφονται στον τίτλο της. Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να υποκαταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε βασικές της αρμοδιότητες, αγνοεί, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης που με κόπο κατήρτισε και υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων και που φέρει τις υπογραφές 17 υπουργείων. Δημιουργώντας μία ακόμη εταιρία και καλλιεργώντας προσδοκίες για νέες προσλήψεις, η κυβέρνηση επιβαρύνει με νέα βάρη τους φορολογούμενους και προκαλεί καθυστερήσεις στο σχέδιο αναβάθμισης της Αθήνας.


Εμείς, ως δήμος Αθηναίων δεν θα συμμετάσχουμε στη διοίκηση της νέας εταιρίας, έτσι όπως προβλέπεται από τον νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Ο δήμος Αθηναίων, οι πολίτες που εκπροσωπεί και η υπεύθυνη πολιτική που ασκούμε, δεν μας επιτρέπουν, ούτε να διαγράψουμε το σχέδιο, που με τόσο μόχθο εκπονήσαμε για την Αθήνα, ούτε να αρκεστούμε σε ρόλο παρατηρητή σε αποσπασματικά, εμβαλωματικά, νεφελώδη και πολιτικάντικα σχέδια, από τα οποία, δεκαετίες τώρα, υποφέρει η πρωτεύουσα.

Θα ολοκληρώσουμε και θα επεκτείνουμε την πιλοτική παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο […] θα φτιάξουμε την πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα στην Αχαρνών, τον Εθνικό Κήπο, θα επεκτείνουμε την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και κτιρίων, θα πολλαπλασιάσουμε τα πολυδύναμα κέντρα υγείας.

ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Δύο φιλόδοξα έργα, η αναβάθμιση τόσο του Εμπορικού Τριγώνου όσο και μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου με χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων οδών και πεζοδρομήσεων, βρίσκονται αυτή την εποχή σε πλήρη εξέλιξη στον Δήμο της Αθήνας.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας. Ο δήμος Αθηναίων φιλοδοξεί να ξανακάνει το κέντρο της Αθήνας προορισμό περιπάτου και ψυχαγωγίας για όλους. Το εμπορικό κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε μια περιοχή πρότυπο με πεζοδρομήσεις, σύγχρονο αστικό εξοπλισμό, κανόνες συνύπαρξης για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου, με την αξιοποίηση τόσο δημοτικών πόρων όσο και χορηγίας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το έργο περιλαμβάνει:

• πεζοδρομήσεις σε περιοχή 110 στρεμμάτων • αισθητική αναβάθμιση των όψεων των κτιρίων με δράσεις καθαρισμού από τις μουντζούρες και συντήρηση των επιφανειών καθαρών με ειδικό υλικό anti-graffiti • βελτίωση στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στον οδοκαθαρισμό • αντικατάσταση του παλαιού αστικού εξοπλισμού με νέο • περιβαλλοντική προσέγγιση στο φωτισμό με τη χρήση νέων φωτιστικών στοιχείων με λάμπες led • νέο σχεδιασμό πρότυπης λειτουργίας και αστυνόμευσης της περιοχής από την Δημοτική Αστυνομία

Ανάδοχος για τις πεζοδρομήσεις: Κοινοπραξία VASARTIS CONSTRUCTIONS SOLUTIONS & ΚΤΙΡΙΟΤΕΧΝΙΚΗ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Ένα μεγάλο έργο που θα βελτιώσει την ασφάλεια των δρόμων της Αθήνας και θα αναβαθμίσει την εικόνα της πόλης ξεκινάει ο δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για παρεμβάσεις σε 120 δρόμους, συνολικής έκτασης 680.000 τ.μ. και σε πεζοδρόμια 25.500 τ.μ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις, επισκευές πεζοδρομίων και επαναχρωματισμούς διαγραμμίσεων και ξεκινούν τον Ιούνιο 2018. Η αρχή του έργου καλύπτει περιοχές όπως τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, ο Νέος Κόσμος, η Ακαδημία Πλάτωνος, τα Σεπόλια, η Λαμπρινή, τα Πατήσια το Παγκράτι, τα Πετράλωνα, το Κολωνάκι και ο Κεραμεικός, στις οποίες θα αποκατασταθούν συνολικά 454.000 τμ οδοστρώματος και 17.000 τμ πεζοδρομίων.

Στον προγραμματισμό των εργασιών περιλαμβάνονται κομβικές οδοί όπως, Καραγεώργη Σερβίας, Χαρ. Τρικούπη, Εμμ. Μπενάκη, Καλλιδρομίου, Στουρνάρη, Καποδιστρίου, Μυλλέρου, Μαρασλή, Λυκούργου, Δημητρακοπούλου, Δόξα Πατρή, Δεληγιώργη, Βουτάδων, Θεσσαλονίκης, Τριών Ιεραρχών, Ορφέως, Νηλέως, Κωνσταντινουπόλεως, Αχαρνών, Σαρανταπόρου, Πάτμου, Λένορμαν και Αυλώνος. Στο τέλος του 2018, το έργο θα συνεχιστεί στις περιοχές της Κυψέλης και των Αμπελοκήπων, καλύπτοντας άλλα 228.000 τ.μ. δρόμων και 8.500 τ.μ. πεζοδρομίων, σε οδούς όπως Σούτσου, Βριλησσού, Τσαλδάρη, Παναγιωταρά, Λάμπρου Κατσώνη, Τριφυλλίας, Αρματολών – Κλεφτών, Τσόχα, Δορυλαίου, Αρκαδίας, Αγίου Μελετίου, Κυψέλης, Καυκάσου, Κοδριγκτώνος, Κερκύρας, Σπετσών, Μοσχονησίων, Αριστομένους και Ζακύνθου.

ΈΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ

Εννέα μεγάλα και μικρά – σε προϋπολογισμό κι όχι σε αξία έργα ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Δήμο της Αθήνας. Πρόκειται κυρίως για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ήδη υπάρχοντα και υποβαθμισμένα κτήρια, όπως το Σεράφειο, η Βίλα Αμαλία, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ενώ στα νέα έργα περιλαμβάνονται δύο Βιοκλιματικοί Παιδικοί Σταθμοί στον Κεραμεικό και την Κυψέλη. Η καινοτομία εξάλλου είναι το ζητούμενο σε όλα τα ολοκληρωμένα έργα που παρουσιάζει στη συνέχεια το «Εργοληπτικό Βήμα» και τα οποία φιλοδοξούν να βελτιώσουν τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των Αθηναίων.

Στο Σεράφειο, χτυπάει η καρδιά της νέας Αθήνας: ένα μοναδικό κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, αποτελεί ένα σύγχρονο έργο με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή του Ρουφ, των Πετραλώνων, του Βοτανικού και όλης της Αθήνας.

Ο δήμος Αθηναίων παρέδωσε στην πόλη ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με πόρους από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013,  που φιλοδοξεί να αλλάξει τη ζωή στις όμορες γειτονιές και στην πόλη ολόκληρη.

Έως το 1999, όταν χτυπήθηκε ανεπανόρθωτα από τους σεισμούς, το Σεράφειο ήταν ένα κολυμβητήριο. Σήμερα, το Σεράφειο επιστρέφει ως ένα συγκρότημα που φιλοδοξεί να αλλάξει τη ζωή στην πόλη.

Σεράφειο Συγκρότημα

Το Σεράφειο, έργο προϋπολογισμού 18,5 εκατομμυρίων ευρώ,  δεν είναι μόνον ολυμπιακό κολυμβητήριο, παιδότοποι, χώροι άθλησης, φυτώρια καινοτομίας, κυψέλες επιχειρηματικότητας: είναι όλα αυτά μαζί, που σημαίνει ότι η Αθήνα βρίσκει το σπίτι της για τη νέα εποχή. Νέες τεχνολογίες, αθλητισμός, δικτύωση, καινοτομία, συνυπάρχουν και προσφέρονται σε παιδιά και νέους. Η παιδική χαρά στο Σεράφειο κατασκευάστηκε με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώ το ίδρυμα επίσης χρηματοδοτεί αποκλειστικά τη λειτουργία των προγραμμάτων καινοτομίας και πολιτισμού που φιλοξενούνται στο Σεράφειο, όπως τοAthensDigitalLab, το MakerSpace, τα Ανοιχτά  Σχολεία και το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων – AthensCultureNet). Στο Σεράφειοεπίσης φιλοξενείται η πρωτοβουλία ΣυνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, το EuropeDirectτου δήμου Αθηναίων και το Σημείο Υποδοχής Κοινού για την Επιχειρηματικότητα.

Στο κολυμβητήριο του Σεραφείου λειτουργούν δύο πισίνες, μία 25Χ33 μέτρα (υπο-ολυμπιακών διαστάσεων) και μία βοηθητική για μικρά παιδιά, ενώ τους χώρους συμπληρώνουν κερκίδες θεατών χωρητικότητας 370 θέσεων, αποδυτήρια και αναψυκτήριο, που αποτελεί συγχρόνως και την αίθουσα αναμονής των συνοδών των αθλούμενων παιδιών.

Πληροφορίες και προγράμματα του Σεράφειου Κολυμβητηρίου: Διεύθυνση: Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, τηλ.: 210 3313334

Ανάδοχος έργου: ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ

Ο δήμος Αθηναίων διέσωσε ένα αρχιτεκτόνημα του Μεσοπολέμου στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη, μετατρέποντάς το σε έναν συλλογικό χώρο που φιλοξενεί κοινωνικές δομές, καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και πολυδιάστατες συμπράξεις με επίκεντρο την τοπική κοινωνία της Κυψέλης.

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης του δήμου Αθηναίων,  χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού, απειλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις με κατεδάφιση, αλλά κατάφερε να ανακαινισθεί από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007 -2013. Ακολουθώντας το συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισης και αναβίωσης του αστικού τοπίου, ο δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας τις συμμετοχικές μεθοδολογίες του συνΑθηνά επέλεξε μια ανοιχτή διαδικασία που ξεκίνησε το 2015 με δημόσια διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα της γειτονιάς για την Αγορά. Με βάση αυτό προχώρησε σε ανοιχτό κάλεσμα όπου φορείς και άτυπες ομάδες της πόλης κλήθηκαν να σχεδιάσουν προτάσεις που αξιοποιούν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης. Το ImpactHubAthens προκρίθηκε ως ο τελικός φορέας διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Με ιδιοκτήτη τον δήμο Αθηναίων και φορέα διαχείρισης το ImpactHubAthens, η λειτουργία της Αγοράς αποτελεί ένα πρότυπο καινοτόμο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η αρμονική λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από επιτροπή παρακολούθησης που ορίζει ο δήμος. Το νέο μοντέλο συν-διαχείρισης, από τον δήμο Αθηναίων και την κοινωνία των πολιτών, εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ανάδοχος έργου: Μ.Τ. ΑΤΕ

ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 8

Πρόκειται για ένα διατηρητέο μνημείο με σημαντική αρχιτεκτονική αξία, στην καρδιά του διοικητικού κέντρου της χώρας, που παραχωρήθηκε, βάσει προγραμματικής σύμβασης, στο δήμο της Αθήνας από το ΕΒΕΑ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επισκευή του μέσα από το ΕΣΠΑ.

Το νέο κτίριο ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με πόρους από το  ΕΣΠΑ 2007 – 2013 προκειμένου να αποτελέσει έναν εξωστρεφή πολυχώρο φιλοξενίας καινοτόμων δράσεων και συνεργιών για την προβολή της ταυτότητας της Αθήνας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και την καλλιέργεια ενός νέου αστικού πολιτισμού στην πόλη. Μέσα από τη λειτουργία του στόχος ήταν να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  της πόλης στον σύγχρονο πολιτισμό, τη δημιουργική οικονομία, την καινοτομία στην κατεύθυνση της έξυπνης πόλης, το ευ ζειν και τον αθλητισμό.

Ο δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε την ανακατασκευή του, αλλά η διοίκηση του ΕΒΕΑ το κατέλαβε, αψηφώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Το θέμα της διαχείρισης του κτηρίου βρίσκεται στα δικαστήρια.

Ανάδοχος: AKTOR CONSTRACTORS LIMITED

2ο Λύκειο Αθηνών (πρώην βίλα Αμαλία)

Ο δήμος Αθηναίων απέδωσε το ιστορικό σχολείο της οδού Χέυδεν εκεί που ανήκει, στα παιδιά, δίνοντας τέλος σε μια κατάληψη ετών. Πρόκειται για ένα μεγάλο κατασκευαστικό έργο, που ολοκληρώθηκε με πόρους από το ΕΣΠΑ 2007 -2013,  στον ίδιο χώρο όπου στεγαζόταν το 2ο Λύκειο Αθηνών, ένα φημισμένο και ιστορικό σχολείο, το 2ο Γυμνάσιο όπως λεγόταν τότε.

Πρόκειται για ένα έργο υπόδειγμα, ένα κόσμημα για την γειτονιά αυτή της Αθήνας που συμβάλλει θετικά και στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής.

Το ανακαινισμένο σχολικό συγκρότημα αποτελούνταν από δύο όμορα διατηρητέα κτήρια, τα οποία ενοποιήθηκαν εσωτερικά και στα τρία επίπεδα – υπόγειο, ισόγειο, όροφος – έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως ένα σύγχρονο σχολικό κτήριο, με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, χώρους πληροφορικής, κι άλλους βοηθητικούς, διασφαλίζοντας παράλληλα την διατηρητέα όψη, που αποτελεί φορέα της ιστορίας της πόλης.

Ανάδοχος: ΑΤΤΙΚΗ ΔΙΟΔΟΣ ΑΤΕ

ΝΕΟΙ ΠΡΟΤΥΠΟΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Δύο Βιοκλιματικούς Παιδικούς Σταθμούς κατασκεύασε ο δήμος Αθηναίων στον Κεραμεικό και την Κυψέλη με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007 -2013. Η κατασκευή τους βασίστηκε στη λογική της αξιοποίησης φυσικών πηγών φωτισμού και αερισμού και η αρχιτεκτονική τους προάγει την περιβαλλοντική ευαισθησία των παιδιών.

Ανάδοχος Σταθμού Κυψέλης:ΕΛΚΥΣΤΗΣ ΑΤΕ Ανάδοχος Σταθμού Κεραμεικού: ΑΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

Το πρώην Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτικών Αναπήρων Πολέμου στους Αμπελόκηπους, που κατασκευάσθηκε το 1959 με την συνδρομή της Νορβηγικής κυβέρνησης, μετατράπηκε σε Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό από τον δήμο Αθηναίων, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό

Στο Πάρκο, που έχει αναδειχθεί σε σημείο συνάντησης για όλη τη γειτονιά, φιλοξενούνται:

  • η πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε στη χώρα για παιδιά νηπιακής ηλικίας. Πρόκειται για  ένα χώρο άνετο, ασφαλή και εξαιρετικά φιλικό,  όπου κάθε γονιός μπορεί να φέρει το παιδί του, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του,  για να παίξει με τα βιβλία, να μυρίσει τις σελίδες, να κοιτάξει τις εικόνες τους.
  • η Δανειστική βιβλιοθήκη για παιδιά σχολικής ηλικίας στημένη με ένα πρωτοποριακό τρόπο, καθώς εμπλουτίζεται η διαδικασία της ανάγνωσης με παράλληλες εκδηλώσεις και  προγράμματα σε ένα μικρό αμφιθέατρο και υπολογιστές. 
  • Για τα πολύ μικρά παιδιά, έως τριών ετών, και τους γονείς τους, και κατά τα πρότυπα του «Πράσινου Σπιτιού» της σπουδαίας ψυχαναλύτριας ΦρανσουάζΝτολτό, φτιάχτηκε Το Μεγάλο μας Σπίτι, που λειτουργεί από το ομώνυμο μη κερδοσκοπικό σωματείο. Είναι ένας χώρος ανοικτός σε όλους, δωρεάν, χωρίς διακρίσεις και με διασφάλιση της ανωνυμίας. Σε μια εποχή κρίσης στην οποία συχνά δημιουργείται αστάθεια στο οικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον, η νέα αυτή δομή προσφέρει ένα φιλόξενο μέρος πρώιμης κοινωνικοποίησης.
  • Ο Συμβουλευτικός σταθμός ψυχολογικής υποστήριξης του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών του δήμου Αθηναίων. Το Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής είναι μια ολοκληρωμένη δομή στην πρόληψη ψυχικής υγείας για παιδιά και οικογένειες, με δυσκολίες στη ψυχολογική συγκρότηση και στη συμπεριφορά
  • Το «Μύρτιλλο – καφέ» ένας  χώρος αναψυχής, μια κοινωνική, συνεταιριστική επιχείρηση ένταξης ατόμων με ειδικές δυσκολίες στην κανονική αγορά εργασίας.Το Μύρτιλλο καφέ, βραβεύτηκε το 2014 ως η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση της χρονιάς, έχει προσλάβει ευπαθείς εργαζόμενους σε ποσοστό 90% και έχει κατορθώσει να λειτουργεί ως επιχείρηση αυτοδύναμα, βασιζόμενο στις δικές του ανάγκες.

Ανάδοχος: Ν.Α. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΤΕ

ΟΙΚΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η Οικία Θεοτοκοπούλου, ένα διατηρητέο νεοκλασικό, μετά από πολλή δουλειά, μετατράπηκε σε μια νέα εστία δημιουργίας και δυναμισμού για την περιοχή των Πατησίων.

Ανακατασκευάστηκε από τον δήμο Αθηναίων με πόρους από το ΕΣΠΑ 2007 -2013 και φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας παρέχοντας στέγη και βήμα έκφρασης για όλες τις δημιουργικές ομάδες της πόλης.

Η λειτουργία του υπάγεται στην αντιδημαρχία του δήμου Αθηναίων για το Παιδί, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων – AthensCultureNet, πρόγραμμα που έχει ως ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε στη δεκαετία του 1920 σε ένα περιβόλι έκτασης 3,3 στρεμμάτων. Έπειτα από αρκετές αλλαγές χρήσης και με τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής, στο τέλος του 2005, το κτήμα αγοράστηκε από τον δήμο Αθηναίων.

Ανάδοχος: ΚΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ: Ο δήμος Αθηναίων προχώρησε σε αναπλάσεις πλατειών στις πλατείες Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, Μάχης Αναλάτου στον Νέο Κόσμο & Βαρνάβα στο Παγκράτι, δίνοντας και πάλι ζωή στις γειτονιές της Αθήνας.

Παράλληλα, προχωράει σε νέες αναπλάσεις, όπως στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα στην Κυψέλη, Σωτήρη Πέτρουλα και Πύρλα στον Κολωνό.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2017 κατασκευάστηκε με πόρους από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Χάρη σε αυτόν, ο δήμος Αθηναίων κατάφερε να αυξήσει τα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων στην πόλη, καθώς ο Σταθμός οποίος υποδέχεται καθημερινά 140 τόνους απορριμμάτων

ΈΡΓΑ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ

Το Πάρκο Αναψυχής στον Ελαιώνα καθώς και η ανανέωση του Εθνικού Κήπου αποτελούν τα δύο επόμενα φιλόδοξα εγχειρήματα του δήμου της Αθήνας.

ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Ο δήμος Αθηναίων προχωρά στη δημιουργία σύγχρονου πάρκου αναψυχής 46 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα για τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Βοτανικού και του Μαρκόνι, με αθλητικές δραστηριότητες και χώρους ψυχαγωγίας.

Η παρέμβαση έχει ως στόχο να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά και αισθητικά την περιοχή, καθώς και να αποδώσει έναν χώρο πρασίνου και αναψυχής στους πολίτες της σημαντικής αυτής, γειτονιάς της Αθήνας.

Η είσοδος του πάρκου, που θα έχει δύο τμήματα σε ισάριθμα οικοδομικά τετράγωνα, βρίσκεται πολύ κοντά στο σταθμό του Μετρό «Ελαιώνας», σε απόσταση 800μ και 150μ από τη συμβολή των οδών Μαρκόνι και Ιεράς Οδού. Η μελέτη περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό πρασίνου σε ολόκληρη την περιοχή, τη δημιουργία υπαίθριων χώρων άθλησης, περιπάτου και γηπέδων, την προσθήκη στοιχείων νερού. Η αναλογία φυτεύσεων και σκληρών επιφανειών στο σύνολο της παρέμβασης θα είναι σε αναλογία 8 προς 2.

Στόχος επίσης είναι η διασύνδεση με τους χώρους πρασίνου της ευρύτερης περιοχής, όπως ο Βοτανικός Κήπος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο υφιστάμενος ελαιώνας εμβαδού 5,6 στρεμμάτων, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου προβλέπεται να γίνει και η επέκταση ενοποίησης κοινόχρηστων χώρων με τον αρχαιολογικό χώρο.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Άμεσα προχωρά και η ανανέωση του Εθνικού Κήπου της πόλης, του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας, ξεκινώντας από την αναβάθμιση  των υποδομών του, έργο που έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Το έργο, που αναμένεται να δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα  περιλαμβάνει:

  • αναβάθμιση δικτύου ηλεκτροφωτισμού (υποδομές και φωτιστικά σώματα)
  • αναβάθμιση δικτύου άρδευσης
  • ανακατασκευή των διαδρόμων
  • αντικατάσταση περίφραξης ζωολογικής συλλογής
  • συντήρηση λιμνών και εκσυγχρονισμό των υποδομών τους
  • συντήρηση-αντικατάσταση εξοπλισμού (παραδοσιακά παγκάκια, κάδοι απορριμάτων, νέα σήμανση).
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα