Για τη συλλογή και μεταφορά ΜΗ επικίνδυνων αποβλήτων δεν απαιτείται πλέον άδεια…απαιτείται όμως ασφαλιστήριο συμβόλαιο!

Για τη συλλογή και μεταφορά ΜΗ επικίνδυνων αποβλήτων δεν απαιτείται πλέον άδεια…απαιτείται όμως ασφαλιστήριο συμβόλαιο!

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_120 της ΠΕΣΕΔΕ

Σύμφωνα με το Άρθρο 85 Ν.4685/2020, για τους οργανισμούς ή επιχειρήσεις που εκτελούν εργασίες συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων αποβλήτων σε επαγγελματική βάση, απαιτείται εγγραφή και καταχώριση στο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων (ΗΜΑ) του άρθρου 42 του ν. 4042/2012, όπως ισχύει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. 43942/4026/2016 (Β’ 2992) όπως ισχύει.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την εκτέλεση των εργασιών συλλογής μεταφοράς είναι ο συλλέκτης μεταφορέας να διαθέτει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, στο οποίο αναγράφεται ότι η ασφαλιστική κάλυψη αφορά τρίτους και την επαναφορά του περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση σε περίπτωση ζημιάς, ύψους κατ’ελάχιστο εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ ετησίως, το οποίο υποχρεούται να διαθέτει εντός πέντε (5) μηνών από την έναρξη ισχύος του Ν.4685/2020 (07-10-2020).


Η ευθύνη μίας Πιθανής περιβαντολογικής ρύπανσης μιας  εταιρίας συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων αποβλήτων κρύβει πολλούς οικονομικούς κινδύνους. 

Παρόλο που υπάρχει μία αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού όσον αφορά τα θέματα του περιβάλλοντος καθώς επίσης και η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2004/35/ΕΚ (Προεδρικό Διάταγμα 148) έχουν αυξήσει την περιβαλλοντική ευθύνη των επιχειρήσεων τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στη χώρα μας περιορίζονται μόνο στην συλλογή και την μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί αρκετά ασφαλιστικά προγράμματα για περιβαλλοντική ευθύνη από ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. 

Σας προτείνουμε να απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο οποίος σε συνεργασία μαζί σας αλλά και με τον περιβαλλοντολόγο σας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το κατάλληλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την δική σας επιχείρηση που να ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του νόμου αλλά και στις σύγχρονες τάσεις  της αγοράς.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα