ΒΙΜ: πραγματικότητα και μύθοι

Ο Απόστολος Κωνσταντινίδης, πολιτικός μηχανικός, μηχανικός λογισμικού και συγγραφέας παρουσιάζει και εξηγεί στο  Εργοληπτικόν Βήμα Νο_129 τον πλέον σύγχρονο τρόπο για τον τεχνικό σχεδιασμό και τη διαχείριση της κατασκευής και της λειτουργίας τεχνικών έργων.

Τι είναι το BIM;

Building Information Modeling είναι η ταξινόμηση και η ιδεατή αναπαράσταση της μελέτης και της κατασκευής του κτιρίου βάσει των εννοιών των στοιχείων του. Θα λέγαμε ότι είναι η αποτύπωση του κτιρίου με τον τρόπο που το κάνει το μυαλό των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών του έργου.

Το πραγματικό BIM λογισμικό δεν έχει αποθηκευμένα 2D ή 3D σχέδια, έχει μόνο ένα ascii αρχείο μορφής IFC (Industry Foundation Classes).

Τι είναι το IFC;

Τα στοιχεία του IFC αρχείου είναι μοναδικά, δηλαδή δεν λείπει κανένα αλλά και δεν επαναλαμβάνεται κανένα.

Με βάση τα στοιχεία (δηλαδή τις έννοιες) του IFC αρχείου μπορεί να δημιουργηθούν:

  • κάθε σχέδιο 2D (κάτοψη, όψη, τομή)
2D σχέδιο εφαρμογής που αναπροσαρμόζεται αυτόματα με κάθε τροποποίηση
  • κάθε σχέδιο 3D, ολόκληρου ή τμήματος του κτιρίου, για οποιαδήποτε φάση κατασκευής του κτιρίου.
Η δημιουργία των πραγματικών οπλισμών είναι ακαριαία με το BIM λογισμικό
  • Η αναλυτική προμέτρηση των ποσοτήτων των υλικών και των εργατικών κάθε φάσης του έργου.
Αυτή είναι η συνοπτική προμέτρηση του σκελετού, υπάρχει όμως και η αναλυτική

Τι είναι οι διαστάσεις του Β.Ι.Μ. ;

Τα τρία γράμματα ενός άλλου BuildingInformationManagement όπου το Building έχει την έννοια της κατασκευής γενικά και όχι του κτιρίου που έχει το αυθεντικό BIM. Αυτό λοιπόν το B.I.M. υπόσχεται πολλά ως εργαλείο Management ή σαν ISO πρότυπο.

Αν το εξετάσουμε από αυτή την πλευρά υποστηρίζει τις 7 διαστάσεις/φάσεις του έργουτα data του οποίου μπορεί να δώσει αυτόματα το αυθεντικό BIMπου αφορά όμως μόνο τα κτίρια.

Οι 2D και 3D διαστάσεις είναι σχεδιαστικές και τις είδαμε προηγουμένως.

Με βάσει τις προμετρήσεις υλικών και εργασιών που μας έχει δώσει το IFC του αυθεντικού BIM για το σύνολο του κτιρίου, μπορούμε να προχωρήσουμε στις υπόλοιπες διαστάσεις του κτιρίου.

Το 4Dείναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου

Το 5D είναι η αναλυτική κοστολόγηση του έργου

Το 6D είναι,θα λέγαμε, το “ως κατασκευάσθει“ το οποίο εμπεριέχει και όλες τις πλευρές της βιωσιμότητας του έργου όπως είναι η ενεργειακή απόδοση και στην περίπτωση της Ελλάδος, επιπλέον ο βαθμός της αντισεισμικότητας.

Τέλος, με βάση το 6D αφού πλέον είναι γνωστά και όλα τα συγκεκριμένα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του κτιρίου, υπολογίζεται το 7D που δίνει και το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

  • Το BIM (Building Information Modeling) ξεκίνησε το 1995 και έχει φτιαχτεί για τα κτίρια
  • Το BIM, με την αρχική κτιριακή έννοια, ισχύει σε σχεδόν απόλυτο βαθμό για κτίρια συμβατικής αρχιτεκτονικής
  • Σχεδόν σε όλα τα κτίρια, στα τελικά outputs σχεδίων, πρέπει να προστεθούν και στοιχεία CAD ιδιαίτερα δε στα κτίρια με εξωσυμβατική αρχιτεκτονική
  • Έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για ‘BIM’ άλλου τύπου κατασκευών, π.χ. γέφυρες, αλλά ακόμη δε μπορούν να υποσχεθούν ωριμότητα. Σίγουρα κάποια στιγμή θα φτάσουν στην ωριμότητα χωρίς να έχουν όμως καμία σχέση με το κτιριακό BIM, θα είναι ξεχωριστά αυτόνομα λογισμικά
  • Το BIM από μόνο του δεν είναι τεχνολογία, είναι μία λογική ιδέα που επιτρέπει στη τεχνολογία να φτάσει στο επίπεδο της ανθρώπινης ευφυίας
  • Η προσπάθεια να προστεθούν εκτεταμένες BIM έννοιες σε ένα λογισμικό έρχονται σε αντίθεση με την απλότητα χρήσης του λογισμικού

Αυτά που είδατε και διαβάσατε εδώ για το BIM είναι υλοποιημένα στην Ελλάδα

Το κτίριο μπορεί να αποδοθεί και σε ακριβή3D μορφήσε κάθε φάση της κατασκευής τουμε το ίδιο λογισμικό χωρίς καμία ανάγκη επιπλέον εισαγωγής δεδομένων.

Οι εικόνες που έχουν χρησιμοποιηθεί σ’ αυτή την παρουσίαση είναι από το λογισμικό HoloBIM της ελληνικής εταιρίας λογισμικού BuildingHOWTeam.

Εδώ μπορείτε να δείτε σε video μία περίληψη 3 λεπτών του HoloBIM:https://youtu.be/mdQFh6z5gYA

Και εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το site της BuildingHOW:www.buildinghow.com

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_129 της ΠΕΣΕΔΕ

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα