Απόφαση σταθμός από τα Ηνωμένα Έθνη για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στην ίδια κατεύθυνση με το πρόγραμμα που υλοποίησε η ΟΣΕΤΕΕ με όραμα την προστασία του περιβάλλοντος

H συμφωνία ορόσημο επετεύχθη στις αρχές Μαρτίου από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία κατέληξαν στην πρώτη παγκόσμια συνθήκη που αφορά τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.

Μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως την πιο σημαντική μετά την τελευταία συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015.

Τα κράτη μέλη πραγματοποίησαν σειρά συνομιλιών, οι οποίες διήρκεσαν περίπου μία εβδομάδα στο Ναϊρόμπι της Κένυας, προκειμένου να συμφωνήσουν στο πλαίσιο ενός συμφώνου για τον περιορισμό της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης από τα πλαστικά. Η ρύπανση αυτή αποτελεί μέρος της περιβαλλοντικής κρίσης που εκτείνεται από τις ωκεάνιες τάφρους έως τις κορυφές των βουνών.

Η έγκριση του ψηφίσματος έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι κατέληξαν στη δημιουργία μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης για το ζήτημα της ρύπανσης από τα πλαστικά. Η εν λόγω συνθήκη αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το 2024.

Το ψήφισμα θα επεξεργαστεί περαιτέρω μία διακυβερνητική επιτροπή που θα είναι επιφορτισμένη με τη διαπραγμάτευση δεσμευτικής συνθήκης που θα έχει κλιμακωτές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Η παραπάνω απόφαση έρχεται προς επίρρωση των προσπαθειών που γίνονται για τη μείωση της χρήσης του πλαστικού. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), υλοποιεί το έργο «Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον τομέα του Περιβάλλοντος» (mis 5003077), ως ανάδοχος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΟΣΕΤΕΕ, είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν και να πιστοποιηθούν σε ειδικές θεματικές ενότητες όπως:

  • Περιβαλλοντικός έλεγχος και συστήματα πιστοποίησης
  • Τήρηση όρων και κανονισμών σε έργα και δραστηριότητες περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος
  • Διαχείριση και ανακύκλωση στερεών αποβλήτων-απορριμμάτων
  • Λειτουργία και συντήρηση συστημάτων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων
  • Συστήματα/εφαρμογές ανακύκλωσης
  • Παρακολούθηση δεικτών, αποδεκτών και ποιότητας υδάτινων πόρων
Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020»
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα