Ψηφιακή πλατφόρμα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων – Πότε θα τεθεί σε λειτουργία

Ψηφιακή πλατφόρμα μεταβίβασης ακινήτων από τον Φεβρουάριο έρχεται, σε πιλοτικό στάδιο, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο Σύλλογο Μεσιτών Αθήνας.

Σύμφωνα με τον υπουργό η Ελλάδα βρίσκεται στη χαμηλότερη κατάταξη στο χρόνο μεταγραφής ενός ακινήτου στην παγκόσμια τράπεζα δεδομένων αφού η γραφειοκρατία εμποδίζει ακόμα και μια απλή μεταβίβαση ακινήτου.

Ο υπουργός  προανήγγειλε ότι από τον Φεβρουάριο θα γίνει η πρώτη προσπάθεια για ψηφιακή μεταβίβαση, η οποία δεν θα αφορά το σύνολο της χώρας. Ο συμβολαιογράφος θα αντλεί εύκολα  ένα μέρος των πιστοποιητικών  από τον ΕΦΚΑ ,την ΑΑΔΕ , το ΤΕΕ και το Κτηματολόγιο ενώ τα υπόλοιπα πιστοποιητικά θα πρέπει να τα αναζητεί ο συμβολαιογράφος και  θα πιστοποιεί την εγκυρότητα των εγγράφων. Το  κυβερνητικό πλάνο για ηλεκτρονική μεταβίβαση θα καλεί τους δύο αντισυμβαλλόμενους, όπως τον αγοραστή και τον πωλητή, να προσέρχονται στο συμβολαιογράφο και μέσω των ψηφιακά διασυνδεμένων υπηρεσιών αυτός να συλλέγει τα έγγραφα για την πραγματοποίηση του συμβολαίου. Ο στόχος της καινοτομίας είναι να μειώσει το χρόνο περάτωσης της πώληση από μήνες σε λίγα λεπτά.

Επίσης ενημέρωσε ότι ήδη τρέχουν  διαγωνισμοί για την ψηφιοποίηση αρχείων, τόσο των Κτηματολογικών γραφείων όσο και της Πολεοδομίας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, αυτό πρακτικά, θα δώσει τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία των συμβαλλομένων ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας.

Οικονομική ενημέρωση στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα