Στο επίκεντρο η Ενεργειακή Θωράκιση Κατασκευών

Το Α και Ω στην εξοικονόμηση ενέργειας

Με θέμα Ενεργειακή Θωράκιση Κατασκευών: Το Α και Ω στην εξοικονόμηση ενέργειας, μίλησε ο κ. Γιώργος Πετράκης, Μηχανικός Πωλήσεων της Knauf Insulation στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ).

Ο κύριος Πετράκης επισήμανε ότι οι ιδιοκτήτες αμόνωτων κατασκευών πρέπει να θωρακίσουν τις κατασκευές τους με την καλύτερη δυνατή θερμομόνωση χρησιμοποιώντας υλικά τα οποία μπορούν να προσφέρουν εκτός της θερμομόνωσης, πυροπροστασία, φυσική διαπνοή, ηχομόνωση και συμβάλουν στην αειφορία. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αποφύγουν σημαντικότατες απώλειες ενέργειας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή ενεργειακή κρίση, και να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Παρουσίασε τρόπους εφαρμογής θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος δηλαδή σε εξωτερικούς τοίχους, σκεπές και δώματα και αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά και μεγέθη που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή των θερμομονωτικών υλικών. Σημαντικό σημείο της παρουσίασης ήταν η παροχή κινήτρων για αύξηση του ρυθμού και του επιπέδου ανακαινίσεων στο κτιριακό απόθεμα της χώρας μας, αλλά και για την αύξηση του πάχους της θερμομόνωσης, δεδομένου ότι με τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, η επιφάνεια που καταλαμβάνει η θερμομόνωση δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.

Ο κύριος Γιώργος Πετράκης, σημείωσε ότι είναι κρίσιμη για το πορτοφόλι των νοικοκυριών, η θερμομόνωση με στόχο ήδη από σήμερα τα Κτίρια Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας (Zero Energy Buildings / ZEB), απαιτώντας κατασκευές στις ανώτατες κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης του ΚΕΝΑΚ (Α+ και Α), κάτι που θα δώσει και βραχυπρόθεσμο πλεονέκτημα (μειωμένοι λογαριασμοί ενέργειας) αλλά και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στην αξία του ίδιου του κτιρίου.

Την παρουσίαση σχολίασε ο Δρ. Γιάννης Κοντούλης, Γεν. Διευθυντής της Knauf Insulation και σημείωσε ότι η έκδοση της αναθεωρημένης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (Δεκέμβριος 2021), αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα η οποία πρέπει να δώσει επιπλέον κίνητρα για αύξηση του ρυθμού και του επιπέδου ανακαίνισης και θερμομόνωσης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας μας, δηλαδή ένα μεγαλύτερο Εξοικονομώ με ευρύτερα όρια, αξιοποιώντας τα κεφάλαια του Πακέτου Ανάκαμψης. Μια τέτοια ενέργεια θα βοηθούσε όχι μόνο στην θωράκιση των κατασκευών που χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς, αλλά και στην ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας.

Πνευματικά δικαιώματα επισυναπτόμενης φωτογραφίας: Knauf Insulation, CC-BY-SA

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα