ΕΑΓΜΕ: Έτοιμος ο ψηφιακός χάρτης των μαρμάρων της Ελλάδας

Ένα εξόχως σημαντικό έργο υλοποίησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) αναφορικά με τη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού χάρτη «Ελληνικός Άτλαντας Μαρμάρων», ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα Μάρμαρα (φυσικά διακοσμητικά πετρώματα) της Ελλάδας, καθώς και τα φυσικομηχανικά και αισθητικά χαρακτηριστικά τους.

Ο ψηφιακός χάρτης των μάρμαρων της Ελλάδας, ο οποίος υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, εκτός από τα ελληνικά είναι μεταφρασμένος και στα αγγλικά για να μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εμπλεκόμενους στον κλάδο του «Μαρμάρου», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Μέσω της ειδικής διαδραστικής εφαρμογής, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά για τις ανάγκες του Έργου και του «Άτλαντα των Μαρμάρων», εμφανίζεται ένας ψηφιακός χάρτης που παρουσιάζει σχεδόν όλους τους τύπους των φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων (ασβεστιτικά και δολομιτικά μάρμαρα, ασβεστόλιθοι, σχιστόπλακες, ψαμμίτες, κ.λπ.), των οποίων η εξόρυξη πραγματοποιείται στις μαρμαροφόρες περιοχές της χώρας, σε αδειοδοτημένα λατομεία. Επιλέγοντας κάποιο από αυτά, ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες, ενώ ουσιαστικά αποτελεί ένα διαδραστικό χάρτη και μια δυναμική βάση δεδομένων που ανανεώνεται συνεχώς με τους νεότερους τύπους των διακοσμητικών πετρωμάτων της Ελλάδας.

«Κάθε μάρμαρο έχει λάβει την ονομασία του σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 12440 και όχι την εμπορική ονομασία του. Για καθένα από αυτό έχουν αναρτηθεί διάφορες πληροφορίες, όπως τα γεωλογικά στοιχεία, τα πετρογραφικά στοιχεία, τα φυσικομηχανικά χαρακτηριστικά του, παραδείγματα εφαρμογών και χρήσεις του», τονίζει ο Δρ. Κωνσταντίνος Λασκαρίδης, Τεχνικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου ΛΙΘΟΣ και Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής της ΕΑΓΜΕ.

Η πρόσβαση στα περιεχόμενα του ψηφιακού χάρτη «Ελληνικός Άτλαντας Μαρμάρων» είναι δυνατή μέσω της ιστοσελίδας της ΕΑΓΜΕ στο σχετικό σύνδεσμο:

https://gaia.igme.gr/portal/apps/opsdashboard/index.html#/de18c9f57cf54843831a0c594bf3ae7c

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα