Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: Με Drone η καταγραφή ακαθάριστων οικοπέδων

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου το 2022, έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή με απόλυτη επιτυχία ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα με drone για την καταγραφή ακαθάριστων οικοπέδων με στόχο τη βέλτιστη πρόληψη κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα πρόκειται για την «Υπηρεσία ελέγχου και γεωαναφοράς οικοπέδων και δασικών σημείων με τη χρήση Drone για τον καθορισμό προστίμων και την αποφυγή πυρκαγιών» με βάση την οποία πραγματοποιήθηκε έλεγχος και αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης καλύπτοντας και δύσβατες περιοχές, καθώς το ποικίλο ανάγλυφο του Δήμου, η πλούσια δασική βλάστηση, το ξηροθερμικό κλίμα αλλά και η έκταση της περιοχής δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από επιτόπιες αυτοψίες.

Συνοψίζοντας, όπως προκύπτει από τους πίνακες που παραθέτονται, από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου έχουν αποσταλεί περισσότερες από 2.500 επιστολές για καθαρισμό οικοπέδων, ενώ οι έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί από το drone ξεπερνούν τους 1.500.

Οι εκτάσεις που καθαρίστηκαν συνολικά είναι 820.579 τ.μ. όσον αφορά τα ιδιόκτητα οικόπεδα  και 1.144.632 τ.μ. για τους κοινόχρηστους χώρους.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι δημιουργήθηκαν νέες βάσεις δεδομένων που θα διευκολύνουν την αρμόδια υπηρεσία ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, έγινε αποτύπωση των ιδιωτικών οικοπέδων και των κοινόχρηστων χώρων, δημιουργήθηκαν διαδραστικοί χάρτες για διάφορους σκοπούς όπως: διαχείριση κάδων, αποστάσεις δημαρχείων και σημεία επέμβασης JGT, ενώ τέλος χαρτογραφήθηκαν οι περιοχές των δεντροφυτεύσεων.

Ακολουθούν τα στοιχεία:

Ιδιωτικά Οικόπεδα
– Συλλογή φωτογραφικού υλικού.
– Αποτύπωση οικοπέδων σε χάρτη από τις βάσεις δεδομένων (Google Earth, Excel στοιχείων και Κτηματολόγιο) και δημιουργία νέας βάσης δεδομένων.
– Δημιουργία διαδραστικών χαρτών καθαρισμένων και ακαθάριστων οικοπέδων.
– Καταχώρηση των πλήρων στοιχείων του κάθε οικοπέδου (Έκταση, ΚΑΕΚ, συντεταγμένες).
– Έλεγχος και συντονισμός αναδόχων μέσω στίγματος.
– Αυτοψία – έλεγχος ιδιοκτητών για την επιβεβαίωση της δήλωσης του καθαρισμού των οικοπέδων τους.
– Υπολογισμός συνολικής έκτασης καθαρισμένων ιδιοκτησιών ανά περιοχή.

Κοινόχρηστοι χώροι
– Συλλογή φωτογραφικού υλικού κοινόχρηστων χώρων για διάφορους σκοπούς.
– Αποτύπωση κοινόχρηστων χώρων σε χάρτη από τις βάσεις δεδομένων (Google Earth, Excel στοιχείων) και δημιουργία νέας βάσης δεδομένων.
– Καταμέτρηση και υπολογισμός κοινόχρηστων καθαρισμένων χώρων και οικοπέδων.
– Αποτύπωση σε διαδραστικούς χάρτες του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων.
– Έλεγχος και καθοδήγηση του αναδόχου για το καθαρισμό κοινόχρηστων οικοπέδων.
– Καθαρισμός μέσω της σωστής διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων συνολικής έκτασης 1.144.632 τ.μ.

Μετά την πυρκαγιά στις 19 Ιουλίου 2022:
– Αυτοψία καμένων εκτάσεων.
– Δημιουργία διαδραστικών χαρτών για τις καμένες εκτάσεις.
– Καθοδήγηση των αναδόχων για τον καθαρισμό καμένων εκτάσεων τόσο κοινοχρήστων χώρων όσο και ιδιωτικών.
– Έλεγχος και συντονισμός των αναδόχων μέσω στίγματος.
– Συλλογή δεδομένων και φωτογραφικού υλικού με την χρήση του Drone.
– Δημιουργία διαδραστικού χάρτη για την επιλογή των χώρων όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δενδροφυτεύσεις και αυτές που θα ακολουθήσουν.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου και με δεδομένο ότι στο Π.Δ. 575/1980 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικίνδυνων» αναφέρεται ως περιοχή ιδιαιτέρου κινδύνου, θέτει και φέτος σε πλήρη ενεργοποίηση τους μηχανισμούς πρόληψης αξιοποιώντας πρωτοποριακές μεθόδους ώστε να είμαστε έτοιμοι για το επερχόμενο καλοκαίρι.

Τα πρόστιμα αποτελούν το έσχατο μέσο συμμόρφωσης. Σε αυτή την προσπάθεια, πέραν της διαρκούς βελτίωσης των υπηρεσιών του Δήμου με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, τίθεται ως πρωταρχικός στόχος την ευαισθητοποίηση των πολιτών γι΄ αυτό και απευθύνεται έκκληση προς όλες και όλους για ενεργή συμμετοχή.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα