Γιάννης Αλέξης – Gerobo: «Η χρήση drones θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να απελευθερώσουν πολύτιμο χρόνο»

Ο κόσμος της τεχνολογίας δεν σταματά να εξελίσσεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα drones, τα οποία μπορούν – σε συνεργασία πάντα με τον άνθρωπο – να αποδώσουν τα μέγιστα σε σημαντικούς τομείς. Ο διευθυντής Βιομηχανικής Στρατηγικής της Gerobo International, Γιάννης Αλέξης, μας αναλύει διεξοδικά πως τα εν λόγω τεχνολογικά ιπτάμενα επιτεύγματα μπορούν να συμβάλλουν στη ναυτιλία, τη βιομηχανία και τα logistics, την σχέση τους με τις «έξυπνες πόλεις» και τους κατασκευαστές έργων.

1.Drones: Αποτελούν σύμβολο της τεχνολογίας του παρόντος και του μέλλοντος. Τι προσφέρουν στους χρήστες τους;

Είτε τα αποκαλούμε Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών / ΣμηΕΑ, UAV, Drones ή ιπτάμενα ρομπότ, η αναγκαιότητα για την χρήση τους αυξάνεται ραγδαία.

Έχουν καταστεί απαραίτητα στις λειτουργίες διαφόρων επιχειρήσεων και κυβερνητικών οργανισμών και έχουν καταφέρει να διεισδύσουν σε τομείς όπου πιστεύαμε πως δεν υπάρχουν λύσεις. Από την επιθεώρηση των πυλώνων ηλεκτρικής τάσης έως τη σάρωση μιας απρόσιτης δασικής έκτασης, οι λειτουργίες των drones αποδεικνύονται εξαιρετικά επωφελείς σε μέρη όπου ο άνθρωπος δεν μπορεί να φτάσει ή δεν είναι σε θέση να εκτελέσει εγκαίρως και αποτελεσματικά.

Η αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας, η μείωση του φόρτου εργασίας και του κόστους παραγωγής, όπως και η συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων ακριβείας για την βελτίωση των υπηρεσιών είναι μερικές από τις κορυφαίες χρήσεις που προσφέρουν τα drones στους οργανισμούς και τις βιομηχανίες παγκοσμίως σε εξαιρετικά χαμηλότερο κόστος.

2. «Έξυπνες πόλεις» και drones: Μπορούν να συμβάλλουν στην οχύρωσή τους; Αν ναι, με ποιον τρόπο;

Έξυπνες πόλεις είναι κοινότητες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη σύνδεση ανθρώπων και υπηρεσιών. Ο συνδυασμός προηγμένων συνεργατικών τεχνολογιών όπως τα drones, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και η ρομποτική, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη και να βελτιώσουν αυτόματα την ποιότητα της ζωής μας, ως ένα βιώσιμο οικοσύστημα πόρων.

Τα drones διαδραματίζουν αυξητικά, σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό των πόλεων, με την υποστήριξη και την ανάδυση πολλών εφαρμογών. Από την παρακολούθηση της κυκλοφορίας έως την παράδοση πακέτων και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, αποτελούν οικονομικά αποδοτικά ευέλικτα εργαλεία για τις πόλεις και τους δήμους ώστε να συνδέουν τους πολίτες τους, να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης να αντλούν πληροφορίες για τις μεταφορές, τη γεωργία, την ασφάλεια και την προστασία, τον μετριασμό καταστροφών, την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή υπηρεσιών, την εξοικονόμηση ενέργειας, την υγειονομική περίθαλψη κ.λπ.

3. Σε ποιους επιχειρηματικούς κλάδους τα drones μπορούν να γίνουν οι «πρωταγωνιστές»;

Δεν θα ήταν αδόκιμο να πω σχεδόν σε όλους. Σήμερα παρά ποτέ η χρήση τους σχετίζεται άμεσα με την καταγραφή και ανάλυση δεδομένων. Θα σας αναφέρω για παράδειγμα την τοπογραφία που επιτρέπει στους χρήστες να ολοκληρώνουν εργασίες τρισδιάστατης απεικόνισης με GSD κοντά στο 1 χιλιοστό/pixel. Επίσης στον αγροτικό τομέα που μπορούμε να επιβλέψουμε την σπορά, πιθανές ασθένειες, την αποδοτικότητα, και την συγκομιδή. Στον κατασκευαστικό τομέα από την μελέτη μέχρι και την παράδοση του έργου, στον ασφαλιστικό κλάδο, στην ενέργεια για την επιθεώρηση της καλής κατάστασης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και πολλούς άλλους τομείς χωρίς να παραλείψουμε τον τομέα της ασφάλειας και περιπολίας.

4.Αυτού του είδους η τεχνολογία βρίσκει έδαφος στην χώρα μας;

Απόλυτα. Καθημερινά βλέπουμε την ανάγκη για μετρήσιμα δεδομένα ακριβείας που απαιτούνται σε κάθε επιχειρησιακό επίπεδο. Για παράδειγμα μας ζητήθηκε από μια βιομηχανική μονάδα να βοηθήσουμε στη διενέργεια ακριβών ελέγχων απογραφής, οι οποίοι συνήθως θα ήταν μια χρονοβόρα χειρωνακτική εργασία που οι εργαζόμενοι διεξάγουν με τη σάρωση τσιπ αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων και γραμμωτών κωδικών. Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να απελευθερώσουν πολύτιμο χρόνο για να επικεντρώσουν τους πόρους και την προσοχή τους στην παραγωγή.

5.Η πανδημία ευνόησε τη χρήση τους;

Κατά την έναρξη της πανδημίας, η βιομηχανία των drones επηρεάστηκε όπως και άλλοι εμπορικοί κλάδοι. Όμως οι κατασκευαστές που παράγουν drones που χρησιμοποιούνται για τα πάντα, από τη χαρτογράφηση έως την παρακολούθηση κατασκευών, τα πήγανε αρκετά καλά, με αύξηση 23%, από 18% που ήταν το 2018. Έτσι, όταν χτύπησε ο COVID-19, οι εταιρείες drone ανταποκρίθηκαν αναζητώντας τρόπους να προωθήσουν την παράδοση ιατρικών προμηθειών στις εταιρίες και τους ανθρώπους που μάχονταν τον ιό. Οι κατασκευαστές drone με εμπειρία στην παράδοση ιατρικών προμηθειών, ανέλαβαν δράση, ελπίζοντας να αποδείξουν τη χρησιμότητα τους. Τα αποτελέσματα όμως ήταν ανάμεικτα αν και σήμερα οι εταιρίες που παραδίδουν ιατρικά προϊόντα έχουν σημαντική αύξηση στις υπηρεσίες τους.

6. Gerobo International: Πως προέκυψε η ιδέα; Ποιοι είναι οι στόχοι της;

Η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρίας ξεκίνησε το 2010, όταν έδειξε τα δόντια της η κρίση, της οποίας τα αποτελέσματα ζούμε και σήμερα. Τo Ge είναι από το Γεράσιμος Γερολυμάτος (Founder & CEO) και από το τμήμα μάρκετινγκ που αναζητούσε μια διεθνή και εύκολη ονομασία για τη ρομποτική.

Έχοντας επισκεφθεί περισσότερες από 450 ελληνικές και ξένες βιομηχανίες, logistics centres και οργανισμούς, είδαμε τις ανάγκες αυτοματοποίησης με συστήματα ρομποτικής, αυτοκινούμενων συνεργατικών ρομπότ και drones και γνωρίζουμε πολύ καλά πως τόσο οι Έλληνες επιχειρηματίες, βιομήχανοι όσο και οι ομάδες τους έχουν μια πολύπλευρη και σημαντική εμπειρία της σημερινής τεχνολογίας με πολύ αξιόλογα στελέχη και τεχνικές ομάδες. Η ομάδα στελεχών της Gerobo έχει μεγάλη εμπειρία εντός και εκτός συνόρων τόσο με διεθνείς κατασκευαστές, όσο και με προμηθευτές, παρόχους και πελάτες.

Η Gerobo International είναι πάροχος ρομποτικών λύσεων αυτοματισμού που αφορούν στους επιχειρηματικούς της τομείς που αναπτύσσονται σε Robotics, Cobotics & AMR’s, Service robots και AI Drone solutions. H εταιρεία παρέχει υψηλών προδιαγραφών λύσεις στους τομείς Ναυτιλίας, Βιομηχανίας, Logistics και Ho.ReCa. Οι κλάδοι αυτοί αναζητούν διαρκώς προηγμένες τεχνολογικές και οικονομικές λύσεις για να αντιδράσουν και ανταπεξέλθουν σε μια σειρά από διεθνείς αλλαγές, νομοθεσίες, ανάγκες και ζήτηση. Το σύνθημα της εταιρείας είναι People First, Robots Next!, καθώς εμπνέεται από τις δυναμικά αναπτυσσόμενες και αυξητικά εφαρμόσιμες τεχνολογικές εξελίξεις στο πλαίσιο αυτοματισμών του Industry 4.0 & 5.0, την 5G τεχνολογία, την ανθρώπινη συνεργατική αλληλεπίδραση με τη ρομποτική και το IoT.

7.Το μέλλον είναι τα drones; Ακόμα και στην καθημερινότητά μας;

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη γίνονται γρήγορα αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και της καθημερινότητας μας. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν πυρκαγιές, να εντοπίσουν αγνοούμενους και ακόμη και να συνδράμουν σε προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος. Στην Gerobo εργαζόμαστε εντατικά πάνω σε αυτό τον τομέα ώστε να παράγουμε ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων εφαρμογών drones για τους κλάδους βιομηχανίας, ναυτιλίας και logistics και να βοηθήσουμε από την πλευρά μας στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Σύντομα θα παρουσιάσουμε και τις νέες μας λύσεις στο site μας.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα