Ανανέωση ψηφιακών υπογραφών

Ανανέωση ψηφιακών υπογραφών

πηγή: ΠΕΣΕΔΕ

Τα πιστοποιητικά της ψηφιακής υπογραφής έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και πρέπει να ανανεώνονται. Οι ψηφιακές υπογραφές που εκδόθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2018 έχουν διάρκεια 5 έτη. Μετά τον Ιούνιο του 2018 η διάρκεια των ψηφιακών μειώθηκε στα 3 έτη ενώ από τον Δεκέμβριο του 2019 τα πιστοποιητικά έχουν διάρκεια 1 έτος. Αυτή η αλλαγή οφείλεται σε αναβάθμιση της ΑΠΕΔ προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του Κανονισμού 910/2014 (eIDAS). Η αναβάθμιση είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του 2020 αλλά προέκυψε η πανδημία και δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Για να ελέγξουμε την ημερομηνία των πιστοποιητικών θα πρέπει να μπείτε στην Πύλη ΕΡΜΗΣ (www.ermis.gov.gr) με όνομα χρήστη και τον κωδικό που είχατε κάνει το αρχικό σας αίτημα (π.χ. Είσοδος -> Είσοδος με Κωδικούς ΕΡΜΗ), να επιλέξετε Πίνακα Ελέγχου -> Διαχείριση προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών. Επίσης μπορούμε να το δούμε ανοίγοντας ένα υπογεγραμμένο έγγραφο με acrobat reader και να πατήσουμε πάνω στην ψηφιακή υπογραφή. Στην συνέχεια επιλέγουμε signature Properties ->Show Signer’s Certificate. Τη συγκεκριμένη πληροφορία μπορείτε να την βρείτε μέσα από το διαχειριστικό εργαλείο του Usb Token.

Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, που η ημερομηνία του πιστοποιητικού έχει παρέλθει, δεν θα μπορείτε να υπογράψετε ψηφιακά καθώς το πιστοποιητικό θα είναι άκυρο. Η ανανέωση του μπορεί να γίνει είτε όταν έχει λήξει το πιστοποιητικό είτε πριν λήξει, δίνοντας μας τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε την ανανέωση του σε μια περίοδο που δεν έχουμε κάτι να υπογράψουμε. Παρόλο που μιλάμε για ανανέωση ψηφιακής υπογραφής, στην ουσία πρόκειται για έκδοση νέων ψηφιακών πιστοποιητικών και η διαδικασία που ακολουθούμε είναι παρόμοια με αυτή της έκδοσης ψηφιακών υπογραφών.

Α) Ανανέωση πιστοποιητικών πριν τη λήξη τους.

1.Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να ακυρώσετε τα πιστοποιητικά που είναι σε ισχύ και στη συνέχεια να προχωρήσετε στην διαδικασία έκδοσης νέων πιστοποιητικών.

Για την ακύρωση θα πρέπει να μπείτε στην Πύλη ΕΡΜΗΣ (www.ermis.gov.gr) με όνομα χρήστη και τον κωδικό που είχατε κάνει το αρχικό σας αίτημα (π.χ. Είσοδος -> Είσοδος με Κωδικούς ΕΡΜΗ1), να επιλέξετε Πίνακας Ελέγχου και Διαχείριση προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών. Έπειτα θα πρέπει να πατήσετε το κουμπί «Ακύρωση». Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μόνο εάν γνωρίζετε τον οκταψήφιο κωδικό έκδοσης πιστοποιητικού. Μετά την ακύρωση των πιστοποιητικών θα πρέπει να πατήσετε το κουμπί «Υποβολή» που θα εμφανιστεί.

2.Εάν προσπαθήσετε να ανανεώσετε τα πιστοποιητικά κάποιες μέρες πριν λήξουν, θα δείτε ένα κουμπί «Ανανέωση πιστοποιητικών». Στην συνέχεια θα πρέπει να πατήσετε το κουμπί «Υποβολή».

Β) Ανανέωση πιστοποιητικών μετά την λήξη τους.

Στην περίπτωση που έληξαν τα ψηφιακά πιστοποιητικά σας θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικό αίτημα για ψηφιακή υπογραφή. Συνδέεστε στην Πύλη ΕΡΜΗΣ (www.ermis.gov.gr) με όνομα χρήστη και τον κωδικό που είχατε κάνει το αρχικό σας αίτημα (π.χ. Είσοδος -> Είσοδος με Κωδικούς ΕΡΜΗ1), να επιλέξετε Πίνακας Ελέγχου και Διαχείριση προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών. Θα πρέπει να πατήσετε το κουμπί «Υποβολή»

Έκδοση νέων πιστοποιητικών

Για την ολοκλήρωση της έκδοσης των ψηφιακών πιστοποιητικών θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα ΚΕΠ. Στα ΚΕΠ θα πρέπει να έχετε μαζί σας την αίτηση για έκδοση ψηφιακής υπογραφής και ένα αντίγραφο της αστυνομικής σας ταυτότητας. Στα ΚΕΠ θα γίνει ταυτοποίηση του λογαριασμού στον ΕΡΜΗ και υποβολή αίτησης για ψηφιακή υπογραφή. Ο υπάλληλος του ΚΕΠ πρέπει να κρατήσει την αίτηση και να σας δώσει ένα αποδεικτικό.

Σε αυτό το σημείο έχουν εκδοθεί τα νέα ψηφιακά πιστοποιητικά. Στην συνέχεια θα πρέπει να διαγραφούν τα προηγούμενα πιστοποιητικά μέσα από το Usb Token και να εγκατασταθούν τα νέα.

Μπιτλής Σταμουλης
Ηλεκτρονικός Μηχανικός – Προγραμματιστής
Συνεργάτης ΠΕΣΕΔΕ

Μπιτλής Σταμούλης – Προγραμματιστής , Ηλεκτρονικός Μηχανικός –
info@net-place.gr – Τηλ.: 2311 115 484 Fax.: 2310 322 240

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα